”În urma consultării cu premierul Sorin Grindeanu am decis să preiau portofoliul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, un portofoliu congruent celui pe care l-am deţinut până-n prezent", a afirmat Petrescu, într-un comuinicat al Ministerului Economiei.

Petrescu susţine că decizia are ca fundament momentul extrem de important pentru startul şi funcţionarea unor proiecte de anvergură naţională pentru  economia românească.

"Profilul aplicat şi expertiza acumulată în cariera mea din sectorul financiar londonez, CEO sau membru în boardul unor companii şi bănci de anvergură, cultura de business internaţională,  sunt elementele pe care mă voi baza în implementarea cu succes a programului de Guvernare din acest domeniu", a spus Petrescu.

El consideră că provocările majore ale mediului de afaceri românesc, format în proporţie de 99% de IMM-uri, ţin de accesul dificil la finanţare pentru activitatea curentă şi investiţii, un cadru legislativ şi fiscal impredictibil şi advers business-ului, dar şi dificultatea de a pătrunde pe pieţe externe.

"Identificarea şi implementarea rapidă a soluţiilor la aceste provocări vor constitui priorităţi ale mandatului meu de ministru", a menţionat Petrescu.

Ca ministru al Economiei, Petrescu s-a ghidat în activitate după deviza "Construim cu mediul de afaceri şi nu pentru mediul de afaceri", potrivit comunicatului.

"Sunt determinat să rămân un partener deschis şi constructiv pentru mediul de afaceri, un integrator de soluţii, menţinându-mi abordarea managerială în gestionarea problematicii complexe a business-ului românesc", a adăugat Petrescu. 

Petrescu a fost mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, pe care îl gestiona ad-interim, după demisia lui Florin Jianu. 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat, miercuri, în unanimitate propunerile făcute de conducerea coaliţiei de guvernământ pentru patru funcţii de ministru: Tudorel Toader la Justiţie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri şi Mihai Tudose la Economie.