Ce o scoate din minţi pe Hillary Clinton: Dacă are dreptate? Aflaţi despre ce este vorba
- Antonia Hendrik
- 10 mai 2017, 11:34
Este cartea pe care Hillary n-ar fi dorit s-o vadă niciodată publicată. O poveste care descrie umilinţa înfrângerii, rod al unei campanii electorale dezastruoase şi a unei personalităţi condimentată de umbre şi părţi obscure. Se numeşte ''Shatered: Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign''- în traducere liberă ''Distrusă: în interiorul campaniei electorale falimentare a lui Hillary Clinton''.
Din culise, Jonathan Allen şi Amie Parnes, povestesc cum Hillary Clinton ar fi găsit drept ţapi ispăşitori ai înfrângerii sale răsunătoare diverşi factori, precum cercetarea condusă de FBI asupra mail-urilor sale, cu presupusa interferenţă rusă, sprijinul ''naţionaliştilor albi'' dat lui Donald Trump. În carte sunt povestite toate amănuntele ieşirilor furioase ale ex Secretarului de Stat împotriva colaboratorilor săi, pline de furie şi frustrare.
FBI şi KKK, obsesiile lui Hillary
Autorii subliniază cum a acuzat Hillary pe ''Comey şi Rusia'' că au făcut-o să piardă alegerile prezidenţiale. Un pretext pentru a găsi motive plauzibile ale unei înfrângeri neaşteptate şi surprinzătoare. ''Într-o convorbire telefonică cu un vechi prieten, la câteva zile după alegeri - spune un pasaj din cartea publicată de Breitbart news - Hillary povesteşte că n-a acceptat înfrângerea. A subliniat toţi factorii pe care-i considera că au contribuit la pierderea cursei către Casa Albă: FBI (Comey), KGB (vechiul nume al serviciilor ruseşti) şi Ku Klux Klan (sprijinul naţionalist al lui Trump). ''Sunt supărată'', spunea Hillary unei prietene. ''Şi epuizată''.
După două campanii electorale duse împotriva lui Sanders şi Trump, Hillary a trebuit să explice motivele falimentului său prin intermediul unui număr infinit de telefoane. Plătea o taxă inimii sale deja obosită şi îndurerată. Dar, mai presus de toate ''era complet ieşită din minţi - fiindcă pierduse şi fiindcă trebuie să suporte preşedinţia lui Trump''
Amestecul rusesc? O strategie studiată în ''laboratoare''
Povestea cum că hackerii ruşi i-ar fi dăunat a fost studiata amănunţit de de John Podesta şi de Robby Mook, consilieri şi membri ai staff-ului său. O strategie, bine trasată, pe care cartea o examinează: ''Acea strategie - povesteşte Shattered - fusese definită în primele 24 de ore de la înfrângere. Mook şi Podesta au reunit echipa de comunicare în Brooklyn şi au pus la punct planul: trebuia să se spună că alegerile au fost sabotate. Hackerii ruşi constituiau punctul central al întregii poveşti''.
Potrivit autorilor, titrează Occhi della guera, colaboratorii lui Hillary, planificaseră strategia pe două planuri: să împingă presa să relateze că ''hackerii ruşi au fost principalii autori ai campaniei denigratorii împotriva lui Hillary, cu un furt în dauna sa, a mail-urilor sale private'' şi să învinovăţească '' media pentru a se fi concentrat pe cercetarea e-mail-urilor, care au aruncat umbre asupra candidaturii sale''.
Furia lui Hillary Clinton împotriva lui Obama
Potrivit celor scrise de autori, Hillary Clinton era pornită şi împotriva preşedintelui în exerciţiu, Barack Obama. Motivul? Nu a fost suficient de vehement împotriva Rusiei.
''Nu s-a implicat suficient pentru a explica electorilor că ruşii au trecut graniţa şi că preşedintele Obama nu l-a acuzat direct pe Vladimir Putin'', se mai scrie în Shattered.
În lunga listă de persoane şi de agenţii internaţionale pe care Hillary le acuză de înfrângerea sa, un loc aparte îl ocupă Obama. Natural, o astfel de naraţiune a fost impusă pentru a acoperi un eşec răsunător, fructul unei campanii electorale precipitate şi zgomotoase care a dus la o înfrângere incredibilă şi care va rămâne în istorie.
Şi totuşi, preşedintele Trump l-a demis pe seful FBI, cel care în campanie i-a făcut numai servicii în avantajul său. L-a îndepărtat la modul cel mai nepoliticos, fără să-l anunţe oficial. Se spune că Trump s-ar teme de continuarea anchetei care a fost demarată pentru aflarea mai multor date despre implicarea Rusiei în campanie, şi că Hillary ar fi putea să aibă dreptate. Până în prezent, datele arată că a existat ajutor consistent din partea Rusiei pe perioada campaniei electorale. Probabil, că o dată cu demiterea şefului FBI nu se va mai afla nimic, niciodată...