Ce nu vor mai putea să facă ungurii în România? Anunţul MAE este foarte clar!
- Daniel Magureanu
- 1 iulie 2020, 11:21
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că a solicitat omologului ungar un „proiect de acord” despre programele economice desfăşurate de Ungaria în România.
Conform sursei citate, şeful diplomaţiei române s-a referit la o întrevedere recentă, organizată la Bucureşti şi la care a fost prezent ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
Profitând de această ocazie, Bogdan Aurescu a transmis „dorinţa fermă şi clară a părţii române pentru o revenire la o relaţie firească, de parteneriat real cu Ungaria”.
De asemenea, un alt aspect important al întrevederii s-a consumat când şeful MAE şi-a exprimat speranţa „ca oficialii de la Budapesta să renunţe la logica provocatoare în relaţia cu România”.
„Am reiterat, aşa cum am făcut-o şi în trecut, interesul României pentru consolidarea relaţiei bilaterale, printr-o abordare pragmatică, constructivă, europeană şi deschiderea României pentru identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, care să contribuie la prosperitatea ambelor state şi la bunăstarea propriilor cetăţeni”, a spus Aurescu.
În cazul programului economic desfăşurat de Ungaria pe teritoriul României, ministrul român a subliniat „ferm” necesitatea încheierii unui tratat bilateral privind derularea acestuia.
„Acest tratat ar trebui să conţină ca principii esenţiale: implicarea autorităţilor române, caracterul transparent şi nediscriminatoriu, implementarea în conformitate cu legislaţia română şi cu dreptul UE în materie de concurenţă şi ajutor de stat”, a punctat cel care conduce MAE.
De asemenea, Aurescu i-a solicitat lui Szijjarto transmiterea unui proiect de acord care să respecte aceste elemente şi care să permită lansarea unor negocieri:
„În perspectiva negocierilor pe marginea acordului, partea română trebuie să îşi pregătească un mandat de negociere care, formal, trebuie aprobat în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele.
În mod evident, responsabilitatea MAE de a stabili elementele principale de negociere este partajată cu alte autorităţi care au responsabilităţi în domeniu, aşa cum sunt şi aspectele care ţin de aplicarea pe teritoriul României.”
Altfel, Aurescu a subliniat că actuala criză creată de pandemie reprezintă „o lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi.”
Totodată, Bogdan Aurescu i-a încurajat pe cetăţenii români ce lucrează în străinătate să se informeze, să îşi cunoască drepturile şi să solicite respectarea lor.
sursa: Agerpres