Ce nu este de vânzare în România?

Ce nu este de vânzare în România?

Răspunsurile nu prea vin în minte. Vin doar sumele plătite de unii pentru un permis de conducere, loc la facultate sau pentru vreun apartament făcut de primărie pentru tinerii căsătoriţi. În faţa acestor cazuri uimitoare, cine mai are timp să se gândească că exportăm lemn, nu mobilă, şi scoatem la vânzare hectare agricole la preţuri derizorii?

Permise false se cumpără mai peste tot, "amprentele" mafiei fiind însă descoperite în doar câteva dintre judeţele ţării. Se ajunge chiar la situaţii hilare: cel mai dezvoltat tip de turism din Argeş era cel după permis. Se vinde şi statutul de student, dar nimic nu ne miră. Doar aici se vinde şi cel de absolvent.

Licenţiaţi fără liceu

La Iaşi, conducătorii Facultăţii de Medicină au considerat potrivit să ofere o şansă celor care au ratat sau nu vor să dea examenul de admitere. În schimbul a 5.000 de euro, sunt direct pe lista de admişi. Totul este legal, dar oare cât de moral?

Ilegal, poţi fi absolvent de facultate fără să fi păşit măcar într-un liceu. Se pare că 15.000 de oameni au făcut-o, ajutaţi de cinci membri ai unei reţele ale cărei tentacule sunt înfipte sus de tot, în rândurile universitarilor.

Locuinţe sociale, pentru cazuri speciale

Tinerii care au mare nevoie de un apartament nu o pot face din cauza concurenţei acerbe a "piloşilor" din jurul unor primari. Alţi oameni cu influenţă cumpără locuinţe de lux la preţuri de nimic, iar personaje ca "Poponeţ" sunt ajutaţi să distrugă un loc plin de istorie, ca Sinaia.

În sport, se cumpără locuri în prima divizie. Legal, dar neperformant. Ilegal, se cumpără arbitri. Ba chiar s-a ajuns ca fotbaliştii unui club să fie plătiţi de patronii altui club. Pentru a nu lufta intenţionat.

Geniile pleacă, profitorii rămân

Măcar de am vinde şi genii sau ideile lor. Noi îi lăsăm să plece, fără măcar a încerca să îi ţinem în ţară. Toate ştirile cu "românul care a inventat", "românul care este respectat pentru..." sunt de peste mări şi ţări.

Ei pleacă, iar cei care rămân sunt scârbiţi de corupţie şi incorectitudine. Şi nimeni nu se implică, astfel încât singura condiţie pentru a ajunge într-o poziţie de decizie (parlamentar sau europarlamentar) se rezumă la a avea sau nu bani.

S-au schimbat vremurile

Pe vremuri, unii strigau "Noi nu ne vindem ţara!". Astăzi, se strigă la fel, doar nimeni nu a murit de gură slobodă. Numai că, pe la spate, se negociază.

Aşadar, ce nu este de vânzare în România?

Ne puteți urmări și pe Google News