Ce nu e bine să faci de Ignat! Cele mai importante tradiții pentru această sărbătoare

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi, 20 decembrie, pe Sfântul Ignatie Teoforul, unul dintre mărturisitorii credinței.

În România, Ignatul este sinonim cu sacrificarea porcului, un adevărat eveniment în numeroase gospodării țărănești, scrie realitatea.net.

Ritualul sacrificării porcului se face prin înjunghiere, după care animalul este pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură. În unele zone din țară, porcului i se face o crestătură în formă de cruce, spre binecuvântarea cărnii.

După tranșarea porcului, se scot intestinele și măruntaiele, carnea este atent selecționată, iar gospodinele se pregătesc pentru prepararea produselor tradiționale - sângerete, lebăr, cârnați, caltaboși etc. Tot atunci se face și „pomana porcului”, la care participă toți cei ai casei și vecini, care au ajutat la sacrificarea animalului.

Conform tradiției, porcii visează cu o seară înainte de Ignat că urmează să fie tăiați.

O altă superstiție spune că, de regulă, la taierea porcului nu participă persoanele miloase din fire, deoarece se crede că porcul moare cu greutate. În plus, și carnea lui va fierbe mult mai greu.

Prin sudul țării, Oltenia și Muntenia, un vechi obicei spune că frunțile copiilor trebuie unse în formă de cruce cu sângele animalului sacrificat de Ignat pentru ca micuții să fie sănătoși și roșii în obraji tot anul care vine.