Spectacolele de teatru, concertele și expozițiile se intersectează cu preocupările cotidiene ale oamenilor. Cei care ajung într-un astfel de cadru trebuie să țină cont de câteva reguli importante. Pe lângă ținută, regulile de bună purtare sunt esențiale.
Reguli de bună purtare pentru cei care merg teatru, operă sau expoziții
Odinioară, mersul la operă sau la teatru era privit ca un adevărat ritual. Alegerea ținutei, asortarea acesteia cu cele mai fine accesorii erau primele detalii avute în vedere de cei care ajungeau într-o sală de spectacol. În plus, regulile legate de forma de salut, atitudine și respect față de cei din jur erau imperios necesare.
Cu toate că astfel de aspecte par desprinse dintr-o altă epocă, majoritatea sunt încă respectate într-un cadru de acest gen. Un scandal recent din mediul online a readus în prim plan existența acestor reguli de bună purtare în sălile de teatru, la operă, expoziții sau la concertele de muzică clasică.
Eleganța, regula de aur
Recent, Alina Ceușan a fost aspru criticată pentru o fotografie postată pe rețelele de socializare. În imagine se poate observa că influencerița are picioarele ridicate pe balustrada balconului de la Teatrul Odeon.
Postarea făcută de cunoscuta clujeancă a stârnit revoltă în spațiul public. Actrița Oana Pellea a catalogat gestul influenceriței ca fiind unul lipsit de bun simț. În plus, aceasta a subliniat că în locul respectiv au stat mâinile unor nume precumOctavian Paler, Alexandru Paleologu sau Lucian Pintilie.
De altfel, clujeanca a fost criticată și de numeroși internauți.
Reguli esențiale pentru cei care ajung într-un astfel de cadru
Persoanele care merg la operă pot privi această activitatea ca pe un eveniment deosebit, optând și pentru o ținută pe măsură. Astfel, atât domnii, cât și doamnele care merg la operă pot alege piese vestimentare de gală.
Indiferent de culoare, ținuta doamnelor ar trebui să fie una elegantă, iar coafura și machiajul deloc strident nu pot lipsi din această imagine. În cazul domnilor, ținuta trebuie să fie închisă la culoare.
De altfel, cei care iau parte la astfel de evenimente trebuie ajungă înainte de minim 10-12 minute de începerea spectacolului.
În acest timp își pot lăsa hainele de stradă la garderobă și își pot căuta locul în sală. În această etapă, domnii vor trece întotdeauna în față. Totodată, aceștia vor căuta locurile destinate doar cu fața spre spectatorii așezați sau ridicați în picioare.
Dacă totuși au întârziat, cei în cauză pot aștepta finalul unei părți pentru a intra în sala de spectacol.
De asemenea, cei prezenți la un spectacol de teatru, expoziții sau concerte trebuie să se asigure că ambianța nu va fi tulburată de soneria telefonului mobil.