CE negociază achiziția unui vaccin anti-COVID. România este pe lista beneficiarilor

CE negociază achiziția unui vaccin anti-COVID. România este pe lista beneficiarilor

Un număr de 300 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva COVID-19 au fost rezervate de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni ai statelor membre ale UE.

Autoritățile europene au anunţat vineri că la nivelul Comisiei s-a negociat și au fost rezervate un număr de 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în pregătire la laboratorul francez Sanofi. Aceste doze vor fi destinate cetățenilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România.

Comisia Europeană poartă discuții și cu alți fabricanți de vaccinuri, în vederea altor achiziții și rezervări, au anunțat oficialii de la Bruxelles, într-un comunicat de presă. Potrivit acestora, contractul care a fost negociat cu compania Sanofi va furniza tuturor statelor membre o opţiune pentru cumpărarea vaccinului.

Discuţiile între Comisie şi laborator au permis instituirea unui cadru pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, dacă un vaccin sigur şi eficient este dezvoltat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deşi nu ştim astăzi ce vaccin va fi cel mai eficient în cele din urmă, Europa investeşte într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, bazate pe diferite tipuri de tehnologii. Asta ne sporeşte şansele de a obţine rapid un remediu eficient împotriva virusului”, a explicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu câteva ore înainte de anunţul făcut de Comisia Europeană, Sanofi şi laboratorul britanic GSK au anunţat că vor primi până la 2,1 miliarde de dolari din partea SUA pentru dezvoltarea potenţialului lor vaccin anti-COVID-19, după ce au fost selecţionaţi pentru a le furniza 100 de milioane de doze americanilor.

Pe de altă parte, Guvernul francez a salutat anunţul Comisiei Europene, care „va permite fiecărui stat membru al Uniunii Europene să comande vaccinul în condiţii avantajoase, odată ce acesta va aduce suficiente dovezi privind eficienţa sa şi lipsa efectelor secundare”.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a publicat o strategie privind vaccinurile. Acest plan de acţiune prevede semnarea de contracte de achiziţie anticipat cu producătorii de vaccinuri, finanţate prin instrumentul de ajutor de urgenţă (circa 2,4 miliarde de euro), instituit în timpul crizei.

Obiectivul este de a asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE şi o aprovizionare suficientă a statelor membre.

Hotărârea privind noile restricții va fi adoptată din nou. Ce „detaliu” i-a scăpat lui Orban

România riscă sancțiuni de la UE în 38 de cazuri. Europenii nu țin la glumă