Evenimentul Zilei > Politica > România riscă sancțiuni de la UE în 38 de cazuri. Europenii nu țin la glumă
România riscă sancțiuni de la UE în 38 de cazuri. Europenii nu țin la glumă

România riscă sancțiuni de la UE în 38 de cazuri. Europenii nu țin la glumă

România și-a încălcat obligațiile pe care și le-a asumat, ca membru al Uniunii Europene, în 38 de cazuri, fapt ce a atras tot atâtea proceduri de infringement.

Conform raportului anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului comunitar, Comisia Europeană a deschis 38 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva României, în anul 2019.

Domeniile vizate, unde s-a constatat încălcarea legislației europene, sunt stabilitatea financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, justiție și consumatori, migrație și afaceri interne, energie, mobilitate și transport, piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, mediu, impozitare și uniune vamală.

În total, la 31 decembrie 2019, erau deschise 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, în creştere faţă de 2018 când au fost înregistrate 59 de proceduri. Anul trecut au fost deschise împotriva României şi 17 proceduri de infringement pentru întârzierea în transpunerea legislației europene în cea națională.

La nivel general în UE, se arată în documentul privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE, deşi numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de infringement pentru încălcarea legislaţiei europene a crescut cu peste 20% comparativ cu anul precedent.

Principalele domenii de politică vizate au fost mediul, piaţa internă, industria, antreprenoriatul şi IMM-urile, precum şi transportul şi mobilitatea. Împreună, aceste domenii au reprezentat jumătate din numărul total de cazuri.

Comisia Europeană a luat măsuri împotriva a trei state membre pentru poluarea excesivă a aerului şi împotriva a cinci state membre care nu au asigurat accesul în condiţii echivalente pentru utilizatorii cu handicap la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În ceea ce priveşte cazurile de transpunere tardive a legislației, Bulgaria, Belgia, Grecia şi Cipru au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei şi Lituaniei au fost deschise cele mai puţine cazuri.

Comisia Europeană prezintă un raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE în cursul anului precedent, în urma unei solicitări formulate de Parlamentul European în 1984. Legislativul comunitar adoptă apoi o rezoluţie privind raportul Comisiei.

Primul tratament pentru COVID-19 disponibil în Europa din august. UE face achiziții masive

Conversație telefonică Trump-Putin. Ce au pus la cale cei doi lideri

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: