Veste bună pentru români! Guvernul a anunțat o nouă măsură care va schimba radical soarta oamenilor. Executivul va propune Comisiei Europene eliminarea totală a TVA-ului pentru alimentele de bază.
Ce se întâmplă cu TVA-ul în România?
Din cauza pandemiei, economia României a fost afectată, iar Guvernul va propune Comisiei Europene TVA zero la alimentele de bază, precum: carne, ulei, faină, lactate, ouă. Românii nu mai fac față din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, dar situația s-ar putea remedia.
Prețul pâinii a crescut datorită scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale, iar singura metodă ca România să își revină din punct de vedere economic este ca TVA-ul să fie zero. Companiile din țară au ajuns să ceară ajutorul autorităților.
„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.
În acest moment, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.
Vor scăpa de TVA
Prețurile au explodat în Europa, iar autoritățile sunt mai decise ca niciodată să propună TVA zero la mâncare și gaze și reducerea taxelor la carburanți, în Polonia.
Aceștia au anunțat o serie de măsuri, printre care și reducerea la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.
Pe lângă daunele provocate de pandemie, Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. Țara s-a confruntat cu o inflație anuală de 8,6%, o premieră în toată Uniunea Europeană.
Autoritățile din Polonia au încercat cu toate puterile să salveze economia țării și să ofere un nivel de trai decent oamenilor, dar nu au putut să oprească creșterea prețurilor.
”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari), potrivit A3.