Ce ne așteaptă în noua lege a pensiilor

Ce ne așteaptă în noua lege a pensiilor

Programul de guvernare al PSD arată că, până la 1 octombrie, trebuie să avem o nouă lege care va uniformiza toate diferențele dintre pensionari și va îngloba toate actele normative modifi cate și remodifi cate de-a lungul anilor. Asta însă nu înseamnă, automat, că „va curge lapte și miere.

Guvernul condus de Mihai Tudose vrea ca până în toamnă, toate legile (18 la număr) și ordonanțele (zeci la număr) după care funcționează sistemul de pensii din România, cu tot cu modificările lor ulterioare, să fie transformate într-un singur text de lege. „La ora actuală am constituit deja grupul de lucru. Suntem în situația în care cerem datele de la toate instituțiile, am cerut și legislația de la UE și urmează ca după ce avem toate datele puse la punct, să avem o discuție foarte clară cu Ministerul de Finanțe. Termenul limită este propus în programul de guvernare la data de 1 octombrie”, a declarat, cu ceva timp în urmă, la Antena3, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, cea în sarcina căreia cade compunerea acestui act normativ.

Copiii mulți te scot la pensie mai repede

În principal, noua lege ar urma să elimine toate inechitățile dintre pensionari, știut fiind faptul că oameni care au muncit în aceleași condiții și același număr de ani, dar în ramuri diferite ale economiei, pot avea pensii diferite. În plus, Guvernul pare să fi pus gând rău pensiilor speciale, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială poate încasa și echivalentul a 40 de pensii medii. Ministrul Muncii a anunțat și că se ia în calcul reducerea vârstei de pensionare la femeile care nasc și cresc mulți copii, ca o măsură de stimulare a natalităţii. În programul de guvernare se arată că se va face „reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, pentru mamele cu cel puțin trei copii”. Demnitarul arată și că vor conta la pensie şi diplomele de master sau doctorat, dar nu a explicat în ce fel. Pentru că acest tip de studii contează și acum, dar indirect: sunt luate în calcul la stabilirea salariului, din care, la ieșirea din activitate, se va calcula pensia. Totodată, Lia Olguța Vasilescu a arătat că se are în vedere și aplicarea directivelor europene care prevăd egalarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei. În România, în acest moment, femeile ies la pensie la limită de vârstă când împlinesc 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani. Declarația ministrului nu presupune, însă, automat o reducere a vârstei de pensionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârsta de pensionare tinde să crească

Din simplul motiv că tendința la nivel european este de majorare a vârstei la care cetățenii ies din activitate. Deja în Germania și Suedia, vârsta de pensionare este de 67 de ani pentru femeile și bărbații născuți după 1 ianuarie 1964. De asemenea, în Cipru, Danemarca, Irlanda, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania, cetățenii se pensionează (indiferent de sex) la 65 de ani. Experții susțin, însă, că generațiile care au acum sub 50 de ani ar putea să ajungă să muncească până la adânci bătrâneți. „Se spune că la fiecare an de viață trăit se mai adaugă trei luni. Trăim într-o epocă a longevității și ar trebui să contemplăm faptul că vom avea o viață foarte lungă. Ce o să se întâmple cu mine? E posibil ca în câțiva ani vârsta de pensionare să crească la 70 de ani, cum anticipează britanicii că se va întâmpla peste 10 ani. Probabil că peste încă zece ani, vârsta de pensionare să crească la 80 de ani. Și tot așa”, explica, la un forum organizat de Universitatea Americană, Andreea Buzec, responsabil employer branding și proiecte studențești la BRD – Groupe Societe Generale România.

Nu pierdem pensiile private

După ce un imens scandal a izbucnit, la începutul anului, legat de naționalizarea Pilonului II de pensii, acum câteva zile, zvonul a revenit din nou în actualitate. Asta pentru că ministrul Muncii a cerut informații despre fondurile private. Imediat a dat și explicațiile. „Am cerut ASF-ului date despre pilonul II de pensii, nu aș vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici despre naționalizare, nici de desființare, dar vrem să știm și acolo care a fost formula de calcul și vrem să face o comparație cu cei care au cotizat practic cu aceeași sumă la sistemul de stat și cu aceeași sumă la Pilonul II de pensie, să vedem dacă pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. (...) Sigur că fiind administare privată, ne așteptăm să fie mai mare din partea privaților”, a explicat Lia Olguța Vasilescu, potrivit Mediafax.