Evenimentul Zilei > Politica > Ce mesaje le-a transmis Adrian Năstase pesediștilor
Ce mesaje le-a transmis Adrian Năstase pesediștilor

Ce mesaje le-a transmis Adrian Năstase pesediștilor

„Evenimentul zilei” a decriptat avertismentele pe care fostul premier le-a transmis joi seară foștilor colegi de partid.

Eliberarea fostului premier Adrian Năstase din închisoare și mesajele pe care acesta le-a dat nu au fost lipsite de ecou în PSD. Trei idei scurte și la obiect, spuse una după alta, semn că au fost atent elaborate înainte de a veni în fața presei: „Ar fi necesară o a treia putere, legislativul și anul viitor de alegeri parlamentare anticipate care să construiască un parlament solid. Ar fi nevoie de schimbarea legii electorale și să revină la liste. Din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar și de una a grațierii”, a spus Adrian Năstase.

Întrebat ce făcea înainte să fie eliberat, Năstase a spus că tocmai terminase o discuție cu o parte din „colegii” săi despre Constantin Brâncoveanu și și-a adus aminte că „de fapt trădarea boierilor a dus la apariția domnitorilor fanarioți în România”. A ținut astfel să-i avertizeze încă din poarta penitenciarului nu doar pe Victor Ponta și gruparea Ilie Sârbu, ci și pe alți foști colegi de-ai săi că nu a uitat că l-au lăsat din brațe. Chiar dacă nu mai poate ocupa nicio funcție publică timp de nouă ani și nu mai este membru de partid, Năstase încă mai poate trage sfori în PSD. În privința necesității unei legi a aministierii și grațierii, fostul premier vine în întâmpinarea baronilor locali ai PSD, care pun presiune pe premierul Ponta în acest sens. Indirect, este vorba deci și de o presiune la adresa lui Ponta, care nu poate susține adoptarea acestei legi în condițiile în care se află în campanie pentru prezidențiale. În același timp, Năstase este nostalgic după larga majoritate parlamentară a PSD de pe vremea când era premier, când social-democrații nu trebuia să împartă Puterea cu parteneri precum UDMR și UNPR, așa cum se întâmplă acum și de aceea solicită alegeri anticipate, la anul, și revenirea la sistemul de liste.

Hrebenciuc prezice o influență

De altfel, potrivit surselor EVZ, Adrian Năstase vrea să activeze gruparea veche a PSD, care a pierdut teren după ce Victor Ponta a promovat socialdemocrați din generația din care face parte. Nu întâmplător, deputatul PSD Vio rel Hrebenciuc a ținut să puncteze că Năstase va putea influența anumite decizii ale PSD.

„E mai puțin important dacă va avea o funcție formală în partid. Nu va putea avea o asemenea funcție formală. Prin personalitatea sa, va putea influența anumite decizii ale partidului”, a spus Hrebenciuc. Și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a ținut să anunțe că susține provocarea lansată de fostul premier Adrian Năstase referitoare la modificarea legii electorale în sensul revenirii la alegerile pe liste.

Lăzăroiu: Nu a uitat trădarea din 2006

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a explicat că alegerile anticipate despre care vorbea Năstase nu sunt lipsite de o oarecare logică. „Câștigă Ponta, pleacă din funcția de premier, dar se înțelege cu actuala majoritate să nu voteze de două ori propunerile de premier și, astfel, să se ajungă la anticipate. PSD să ia 50% și să guverneze singur”, a explicat fostul consilier prezidențial pe pagina sa de Facebook. În plus, Lăzăroiu a explicat pentru EVZ și mesajul lui Năstase privind „trădarea boierilor”. „Sunt cei care în 2006 la Hotel Confort au scos iataganele și l-au sacrificat pe EL ÎnSuși, cum era numit Năstase. Unii dintre ei sunt și acum în conducerea PSD, pe alții i-a mai luat DNA. Năstase sugerează că din cauza asta s -a ajuns aici, cu un PSD care are emoții să câștige alegerile prezidențiale, chiar fiind la guvernare. Cred că e și o amenințare că ar putea să povestească mai mult despre cum a sacrificat el, ca să rămână alții în libertate”, a declarat Sebastian Lăzăroiu pentru EVZ.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: