Pe o ploaie măruntă, mii de oameni au venit la Rouen să-i aducă un ultim omagiu părintelui Jacques Hamel, atacat şi ucis cu un cuţit de către doi jihadişti chiar în biserica în care oficia slujba de dimineaţă. Sute de preoţi şi episcopi au umplut până la refuz catedrala gotică în care s-a oficiat slujba de înmormânare ascultând cu feţele împietrite relatarea ultimelor clipe din viaţa martirului, dar şi mesajul adresat jihadiştilor de către arhiepiscopul de Rouen.

 “Sunteţi de o violenţă diavolească, voi, pe care o nebunie diavolească ucigătoare, vă îndeamnă să omorâţi. Rugaţi-vă Domnului să vă elibereze din temniţa diavolului. Şi noi ne rugăm pentru voi, ne rugăm ca domnul Iisus să-i vindece pe cei care se află sub puterea răului. (…) Răul este un mister. Atinge înălţimile nebănuite ale ororii care ne dezumanizează. Nu asta ai vrut să ne transmiţi, Jacques, prin ultimele tale cuvinte când te-ai prăbuşit la pământ? După ce te-au lovit cu cuţitul, ai încercat să-i îndepărtezi pe agresori cu picioarele şi ai spus “Piei Satană” de mai multe ori. Ţi-ai exprimat practic credinţa în puritatea omului aflat în ghearele diavolului”, a declarat arhiepiscopul Dominique Lebrun.

În cadrul aceleaşi ceremonii, sora părintelui Jacques a dezvăluit că în tinereţe părintele fusese înrolat în armată şi luptase împotriva musulmanilor în Algeria, dar a refuzat să fie promovat pentru că nu dorea să le dea altora ordin să ucidă. Roselyne Hamel a mai povestit că fratele său a fost singurul supravieţuitor al unui schimb de focuri în deşert. “Se întreba adesea de ce el. Astăzi, Jacques, fratele meu şi fratele vostru, ai aflat răspunsul: Domnul iubirii şi nefericirilor noastre te-a ales pe tine pentru a-ţi dedica viaţa celorlalţi”, a rostit Roselyne Hamel.
 

Citește și: