Ce măsuri vrea să ia Guvernul Serbiei după tragedia de la Belgrad. Se va schimba Codul Penal

Ce măsuri vrea să ia Guvernul Serbiei după tragedia de la Belgrad. Se va schimba Codul Penal

Guvernul Serbiei a adoptat un set de măsuri după tragedia produsă la o școală din Belgrad. Noile măsuri prevăd un moratoriu de doi ani la emiterea de permise necesare achiziționării sau purtării armelor de foc, iar în termen de trei luni trebuie verificate toate permisele de port armă.

Guvernul Serbiei a decis ca în termen de șase luni să se încheie controlul persoanelor care au dreptul să dețină arme de foc, în mod special se va verifica modul în care este păstrată arma și muniția, dacă minorii sau alte persoane neautorizate au acces la acestea, scrie Rts.

Ministerul de Justiție  trebuie să pregătească o modificare a legii prin care se pedepsesc persoanele care permit minorilor sau altor persoane neautorizate să aibă acces la arme. De asemenea, Ministerul de Justiție trebuie să analizeze posibilitatea modificării Codului Penal astfel încât, cu respectarea standardelor internaționale și europene, să se reducă limita de vârstă pentru răspundere penală de la 14 la 12 ani.

Guvernul Serbiei a hotărât efectuarea testelor toxicologice în școli. În termen de o lună, Ministerul Învățământului și Ministerul Sănătății vor pregăti reglementările care vor permite introducerea obligatorie a testelor pentru stupefiante în licee, iar în gimnazii vor fi testați elevii de clasa a VII-a și a VIII-a. În termen de zece zile se va forma Consiliul pentru prevenirea violenței în școli, se vor organiza echipe mobile din care să facă parte reprezentanți ai școlii, ai instituțiilor de protecție socială și poliție, care vor reacționa imediat în caz de nevoie.

La o consultare a reprezentanților profesorilor cu asociațiile părinților și asociațiile elevilor urmează să se analizeze adoptarea măsurii de interzicere a telefoanelor mobile în școli. În termen de o lună, Ministerul Justiției în colaborare cu Ministerul Telecomunicațiilor trebuie să analizeze posibilitatea înăspririi sancțiunilor pentru încălcarea obligațiilor de către furnizorii media, inclusiv internet și rețele de socializare, în vederea interzicerii conținutului care promovează violența, criminalitatea, comportamentul inadecvat, conținutului care poate dăuna grav dezvoltării fizice, mintale sau morale.

În termen de zece zile se va forma un grup de lucru pentru securitatea copiilor pe internet, care va analiza posibilitatea interzicerii unor site-uri care oferă sfaturi despre cum se poate comite o crimă sau cum se pot obține droguri sau arme de foc. (RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News