Ce măsuri pregăteşte STATUL pentru creşterea gradului de ABSORBŢIE în 2015

Ce măsuri pregăteşte STATUL pentru  creşterea gradului de ABSORBŢIE în 2015

România a atins la sfârşitul anului trecut o rată de absorţie de 51,8%, în creştere faţă de 33,4% cât înregistra la finalul anului 2013.

În doi ani şi jumătate, statul român a reuşit să deblocheze un număr de cinci programe blocate, să ridice nivelul absorbţiei de la 8,53% la 51,8% şi a reuşit să crească semnificativ nivelul veniturilor la bugetul de stat până la suma de 10,7 miliarde de euro.

Fonduri pentru viitor

România a primit de la Uniunea Europeană fonduri în valoare de 43 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Către politica de coeziune vor merge 22,9 miliarde de euro, în timp ce pentru politica agricolă au fost repartizate fonduri în valoare de 19,7 miliarde de euro. Pentru Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Martimite  au fost atribuite 0,17 miliarde de euro, iar 0,44 miliarde de euro merge către Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Absorţia Fondurilor Europene Strucutrale şi de investiţii alocate pentru perioada 2014 – 2020 prin 9 programe, din care 8 au fost trimise Comisiei Europene încă din vara anului 2014, Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Martimite aflându-se încă în negocieri informale.

Măsuri pentru accelerarea absorbţiei

Statul Român a pregătit o serie de măsuri care vor accelera nivelul absorbţiei în anul 2015, accentul fiind pus pe simplificarea programelor şi proiectelor europene.

  •  Simplificarea mecanismelor de promovare şi gestionare a proiectelor de investiţii (limitarea numărului de documente solicitate la depunerea proiectelor, standardizarea documentelor,  reducerea termenelor de obtinere a avizelor şi autorizaţiilor)
  • Vom reforma sectorul achiziţiilor publice pe plan legislativ (transpunerea noilor Directive), instituțional (eficientizarea instituțiilor) şi procedural (ex. documentații standardizate, reducerea numărului de documente solicitate operatorilor economici, etc.)
  • Implicarea sistemului bancar în procesul de accesare şi implementare a programelor operaţionale
  • Înfiinţarea băncii de dezvoltare pentru asigurarea unui acces facil la finanţare al beneficiarilor
  • Atingerea unui nivel de 80 % a absorbţiei fondurilor, conform Programului de Guvernare (în condițiile în care acesta prevede atingerea unui nivel de 50-80%)