Ce măsuri ia România pentru a-şi asigura SECURITATEA CIBERNETICĂ

Ce măsuri ia România pentru a-şi asigura SECURITATEA CIBERNETICĂ

Printr-un proiect în valoare de trei milioane de lei, finanţat din fonduri europene, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) va fi capabil, peste aproximativ doi ani, să scaneze toate domeniile “.ro”, dar și alte extensii găzduite în România.

Deținătorii paginilor web, care vor fi descoperite ca atacate, vor fi informați prntr-un mesaj de atenţionare.

“Vrem să prevenim infestarea calculatoarelor utilizatorilor, atunci când vizitează o pagină web, cu viruși și alte aplicații care pot produce daune sau pot infecta alte calculatoare. Proiectul va fi gata peste doi ani. În cel mai scurt timp vom lansa licitația pentru serviciile de proiectare tehnică, pentru a stabili modalitățile de realizare și resursele necesare punerii în practică a proiectului. Sperăm să fim gata cu proiectul, denumit Sistem de alertare timpurie și informare în timp real, în 2018-2019”, a declarat directorul general al CERT-RO, Augustin Jianu, într-o conferință de presă.

CERT-RO desfăşoară deja astfel de activităţi, de informare a proprietarilor de site-uri din România cu privire la vulnerabilităţi detectate, însă sistemul actual se bazează pe informaţii primite de la terţi, spre exemplu companii partenere cu care instituţia are acorduri de schimb de informaţii. "Atunci când primim informările de la terţi, probabil că malware-ul respectiv a afectat deja un număr de utilizatori din România. Noi încercăm să facem prevenţie ", a adăugat Jianu.

Jianu a anunţat că numărul paginilor web cu extensia “.ro” infectate a depășit 17.000 în 2015, în creștere cu 58% față de anul precedent.“Datele au fost furnizate CERT-RO de partenerii noștri. Prin intermediul unui proiect pilot, CERT-RO a identificat, în urma unei scanări, patru pagini web private din România infectate cu viruși de tip ransomware, care blochează calculatorul si solicită proprietarului diferite sume de bani pentru deblocarea acestuia”, a mai spus şeful CERT-RO.

CERT-RO va derula, în colaborare cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, un curs de securitate cibernetică pentru jurnaliști, în a doua jumătate a lunii august, a anunțat Augustin Jianu.

Prezent la conferinţă, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a anunţat că avizarea proiectului de lege privind securitatea cibernetică se va finaliza zilele acestea.

"Suntem pe finalul circuitului de avizare cu legea securităţii cibernetice. Azi sper să avem ultimul aviz necesar, de la Ministerul Justiţiei, apoi să meargă la avizare la CSAT şi să se aprobe în Guvern în perioada următoare. Apoi merge în Parlament pentru a fi aprobată această lege de care avem foarte mare nevoie", a spus ministrul Maris Bostan. "Anticipăm, după informaţiile existente, atacuri cu un ridicat nivel de complexitate în perioada următoare de timp", a subliniat ministrul.