Ce mai vând românii: fosile de animale preistorice!

Ce mai vând românii: fosile de animale preistorice!

Polițiștii au descoperit acasă la un timișorean un adevărat muzeu. „Colecția” ar fi urmat să intre pe piața neagră.

După ce au vândut un vas din Neolitic sau monede din Epoca Romană evaluate la milioane de lei, bănățenii au intrat pe piața fosilelor de animale preistorice. Pe unele le-au găsit săpând pe ascuns în situri protejate. Însă surpriza a venit ieri dimineața. După ce au percheziționat casa timișoreanului Adrian Mihai Floria, polițiștii au rămas muți de uimire. Casa arăta de parcă ar fi intrat în Muzeul Antipa. Anchetatorii au ajuns la concluzia că au nevoie de un camion pentru a transporta toate obiectele găsite, în cea mai mare parte fosile paleontologice ale unor animale marine (amoniți), oase de animale preistorice sau flori de mină. Pentru moment s-au mulțumit să inventarieze fosilele, urmând ca în perioada următoare să le ridice de acolo. Problema este însă că amoniții care au dispărut de pe Terra acum 65 de milioane de ani erau destinați pieței negre.

„Le-am primit din Germania”

Anchetatorii susțin că aceste fosile paleontologice proveneau fie din vânzări ilicite, pe internet, fie au fost scoase din pământ, în urma unor săpături neautorizate. Proprietarul oaselor, Adrian Mihai Floria, a încercat să scape basma curată. „Fosilele sunt primite toate din Germania, sunt donații, pentru un viitor muzeu pentru care făcem demersuri de peste trei ani la Primărie și la Consiliul Județean”, a încercat să explice Floria. El și alți șase cărășeni care au fost percheziționați miercuri sunt acuzați că au intrat cu detectoare de metale sau le-au folosit în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, apoi au sustras bunuri din patrimoniul național. „Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 50.000 de euro, până în prezent fiind recuperate peste 10.000 de euro”, arată Ancuța Chețan, ofițerul de presă al Poliției Caraș- Severin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Perchezițiile au fost coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. În documentarea anchetei oamenii legii au beneficiat de sprijinul SRI Timiș.