Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica. Tocmai au lansat un satelit
Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica. Tocmai au lansat un satelit

Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica. Tocmai au lansat un satelit

Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica. Zona din preajma Cercului Polar de Nord pare să fie de tot mai mare interes pentru Rusia.

Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica. O rachetă Soyuz, având la bord primul satelit rusesc de monitorizare a climei arctice, a decolat duminică de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, Anunțul a fost făcut de agenţia spaţială Roscosmos, informează AFP, preluată de Agerpres.

Lansarea satelitului

Potrivit unei înregistrări video publicate de agenţia spaţială rusă, lansarea rachetei Soyuz a avut loc pe un cer cenuşiu, la ora 6:55 GMT. Racheta transportă un satelit Arktika-M.

Directorul agenţiei spaţiale, Dmitri Rogozin, a transmis pe Twitter că aceasta a fost o lansare de rutină.

Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică „Arktika” este „conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica”, precizează Roscosmos într-un comunicat.

Sistemul va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, conform agenţiei spaţiale.

Ce mai fac oamenii lui Putin în Arctica

Sateliţii „vor asigura o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pământului şi a mărilor Oceanului Arctic”, potrivit comunicatului Roscosmos.

Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este programată pentru anul 2023, anunță agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Unul dintre obiectivele principale ale preşedintelui rus Vladimir Putin este dezvoltarea economică a Arcticii, un continent compus în principal din gheaţă, de la Polul Nord.

Zăcăminte importante

Arctica deţine rezerve enorme de petrol şi gaze, deja disputate în principal de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia, în condiţiile în care încălzirea globală accelerează topirea calotei glaciare.

În urmă cu o lună, o echipă de oameni de ştiinţă britanici a constatat că gheaţa dispare din zonele polare într-un ritm ce corespunde „celor mai grave scenarii de încălzire climatică”, în special gheaţa din Oceanul Arctic.

4 bombardiere nucleare ale SUA au fost deplasate la granița cu Rusia

Oceanul nevăzut din interiorul Oceanului Arctic. Secretul uimitor descoperit de oamenii de știință

Demonstrație de forță a bombardierelor rusești la adresa NATO, în noaptea arctică