Ce le-au pus în brațe tehnocrații lui Cioloș bobocilor lui Dragnea

Ce le-au pus în brațe tehnocrații lui Cioloș bobocilor lui Dragnea

EVZ a făcut o trecere în revistă a lucrurilor bune și rele găsite de noii miniștri instalați la Palatul Victoria după un an de guvernare tehnocrată

Cei 26 de miniștri ai Cabinetului Grindeanu și-au luat în primire scaunele ieri dimineață. Fiecare are pe masă proiecte începute de foștii miniștri tehnocrați dar și planuri pentru unele noi.

Evenimentul zilei a făcut un bilanț al realizărilor și nereazlizărilor Guvernului Cioloș, în cele mai importante ministere. La Sănătate, noul ministru are de terminat Legea vaccinării și Planul Național Multianual de Control al Cancerului. Problema cu dezinfectanții nu a fost nici acum soluționată. La Educație, Pavel Năstase trebuie să găsească o soluție pentru a-i mulțumi financiar pe profesori iar elevii speră că nu vor mai avea probleme cu contestațiile la examenele din vara acestui an. La Interne, Carmen Dan trebuie să descâlcească situația de la DIPI. Raluca Prună a lăsat și ea probleme nerezolvate, cea mai arzătoare fiind cea a condițiilor din penitenciare. La Transporturi, autostrăzile rămân veșnica problemă. Fostul ministru nu a inaugurat nici un kilometru de autostradă, iar cel nou a declarat public că nu face promisiuni de acest fel.

La Finanțe, s-a ținut cu dinții de deficitul bugetar, asumat la început deși a fost an electoral. La Fonduri Europene s-au absorbit peste 7 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sănătate: Castanele lui Voiculescu le va scoate din foc Bodog

Vlad Voiculescu, fost șef tehnocat al Sănătății, i-a lăsat ministrului Florian Bodog un sistem sanitar decapitat de scandaluri, cu capcane și acte normative vitale neterminate.

● Contractul colectiv de muncă pe ramură nu este semnat;

● Legea vaccinării – începută în noiembrie 2015, nu este gata. Prevede obligativitatea vaccinării copiilor și sancțiuni aspre pentru părinții care refuză, dar și asigurarea stocurilor de vaccinuri pentru a nu mai exista epidemii ca cele de gripă sau rujeolă cu care ne confruntăm acum;

● Planul Național Multianual de Control al Cancerului e încă „în lucru”;

● EVZ a dezvăluit, întro amplă anchetă, cum a fost blocată procedura de transplant pulmonar la Spitalul „Sf. Maria” din București: nu au fost acordate fondurile pentru primul transplant pulmonar, iar fostul ministru s-a opus funcționării acestui centru care era, de fapt acreditat, trimițând controale peste controale și preferând ca pacienții români să fie operați, scump, la Viena;

● După scandalul fabricat HexiPharma, Ministerul a emis un ordin prin care înăsprea, teoretic, controlul dezinfectanților. În fapt, actul doar pretinde producătorilor/ importatorilor să mai adauge un set de analize la dosar. Controlul efectiv al dezinfectanților se face tot citind ce scrie pe eticheta produsului, nu analizând conținutul substanței;

● Cu o zi înainte de a preda mandatul, Voiculescu anunța că a elaborat un proiect de lege care prevede acordarea a 1.000 de prime a câte 10.000 de euro, neimpozabile, doctorilor care se stabilesc, timp de cinci ani, în zone unde e mare lipsă de cadre.

● Trebuie constituită o comisie specială care să analizeze activitate, din spitale cu probleme. „Ministrul Sănătății (Florian Bodog, n.r.) era foarte supărat pentru că se pare că o să găsescă niște documente care pregăteau închiderea a 100 de spitale”, anunța, ieri, Liviu Dragnea.

Profesorii așteaptă salarii mărite, elevii reduceri la tren

La final de mandat, Mircea Dumitru a lăsat şi el o listă întreagă de probleme nerezolvate în învăţământul românesc. Noul mistru, Pavel Năstase, va avea de rezolvat mai multe aspecte printre care:

1. Motivarea profesorilor. Mesajul transmis de Preşedintele Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, atrage atenţia asupra legii salarizării „Sperăm ca de la 1 februarie, Legea 250/2016 (n.r. cea care reglmenteză şi veniturile cadrelor didactice) să intre în vigoare.”

2. Nerezolvate au rămas şi debirocratizarea sistemului şi reglementarea situației privind reducerile la tren și metrou pentru elevi şi studenţi

3. Elevii speră ca la următoarea sesiune de examene, de la evaluarea naţională şi bacalaureat, să nu mai întâmpine probleme la contestaţii, iar orice modificare de notă, chiar şi sub 0,50 sutimi să fie luată în calcul şi să modifice nota finală.

4. De asemenea, depolitizarea şcolilor pică tot în sarcina noului ministru, Pavel Năstase. Mandatul lui Dumitru a fost marcat de organizarea heirupistă a unui concurs de directori care avea ca scop eliminarea politicii din învăţământ. Din cauza organizării, concursul nu şi-a atins scopul, ba dimpotrivă a generat multe situaţii absurde care au destabilizat sistemul.

Leș și Flota de Război

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, are o sarcină extrem de importantă și anume finalizarea securității maritime. Dacă din punct de vedere aerian, siguranța națională e asigurată de scutul defensiv de la Deveselu și de sosirea noilor escadrile de avioane multirol F-16, care înlocuiesc străvechile MIG-uri sovietice, pe plan naval România e vulnerabilă, mai ales în contextul „manevrelor” rusești din zona Mării Negre. Noul ministru e familiarizat cu problemele de înzestrare ale Flotei Militare, mai ales că – din funcția de secretar de stat pe care a deținut-o, în care a fost numit de Ponta – a inițiat programul de modernizare ale celor două fregate cumpărate de la britanici. În speță, MApN va trebui să înarmeze cele două bastimente care, până acum, au fost doar niște amenințări fantomă pentru potențialii inamici ai NATO. Totodată, Leș va trebui să gestioneze și problema construirii, în următorii ani, în șantierul naval Damen Galați, a patru corvete noi – patent olandez din Clasa Sigma 10514 – pentru care România ar trebui să plătească 800 de milioane de euro.

Plusuri și minusuri la Externe

● Un test important al MAE a fost, organizarea, împreună cu AEP, a alegerilor parlamentare în străinătate. S-au organizat un număr record de secții de vot (417), cu 123 mai multe ca în 2014. S-a votat, în premieră, prin corespondență.

● Din 2017, românii se bucură de călătorii fără viză în Canada, România și Bulgaria opunându-se încheierii unui acord comercial UE-Canada, fără îndeplinirea acestei condiții. Nu s-a făcut niciun progres, însă, pentru liberalizarea vizelor pentru SUA, un vechi obiectiv, ca și integrarea în spațiul Schengen.

● S-au și înființat patru noi consulate, s-a promis extinderea rețelei de consulate în Australia și Germania. A fost modernizat sistemul informatic consular.

● „Cu foarte puține excepții, foarte bine justificate”, a explicat Lazăr Comănescu, toți șefii de misiuni numiți în 2016 sunt diplomați de carieră. N-au fost, însă, rechemați de la post toți consulii numiți pe criterii politice în trecut.

● S-au organizat patru concursuri de angajare în corpul diplomatic și consular al României și pe funcții de execuție, pentru ocuparea a 240 de posturi.

Dragoș Tudorache lasă dezastru la DIPI și o situație neclară privind desecretizarea unor ordine

Ministrul de Interne Dragoș Tudorache lasă o moștenire pozitivă, deciziile luate la organizarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie, cea mai bună măsură dispusă fiind înregistrarea numărătorii voturilor.

● La capitolul nerealizări, Tudorache lasă două, greu de rezolvat de actuala conducere. Prima are legătură tocmai cu preluarea mandatului, de la fostul ministru, Petre Tobă. Acesta și-a dat demisia după ce DNA a dispus anchetarea sa pentru că a refuzat desecretizarea unor ordine interne ale DIPI (serviciul secret al MAI). Tudorache anunța, la jumătatea lunii octombrie, că se lucrează la stabilirea cadrului legal pentru desecretizarea necesară la judecarea dosarului lui Gabriel Oprea. De atunci s-a lăsat liniștea, Tudorache necomunicând concluzia la care au ajuns experții. DNA, între timp, a cerut desecretizarea la instanța supremă.

● O altă situație încurcată este cea de la DIPI. Serviciul a fost desființat – prin OUG propusă de Tudorache, la 2 noiembrie - și reorganizată în DGPI, o structură militară. Din cei aproximativ 2500 de lucrători ai fostului serviciu, vreo 700 au fost mutați la DGA și Direcția Operațiuni Speciale, structuri care sprijină DNA și DIICOT. Din restul – puși la dispoziție prin actul adoptat în Guvern – aproape jumătate, peste 800 de cadre, și-au depus cerere de pensionare. Ei vor beneficia de o pensie aproximativ egală cu ultimele salarii primite, sume mult peste media pensiilor din țară.

Moştenirea primită de Iordache de la Prună

Raluca Prună lasă multe probleme nerezolvate la Ministerul Justiției. Totuși, Prună s-a declarat mulțumită de realizările ei. „Am avut multe realizări într-un timp scurt” a declarat acesta la o conferință de presă.

● Printre cele mai spinoase probleme rămase nerezolvate este cea a penitenciarelor. România a plătit până acum peste 3 milioane de euro drept despăgubiri pentru condițiile inumane din spatele gratiilor.

● O altă problemă este cea a trans parenței publicării listei contractelor de achiziții care a fost im plementată de Raluca Prună, însă datele publicate sunt de multe ori inoperabile. Un alt aspect rămas nerezolvat este cel al adoptării Planului de acţiune aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020. Aici noul ministru Florin Iordache va trebui să stabilească criterii clare pentru reducerea volumului de dosare aflat pe masa judecătorilor și a termenelor foarte mari în cadrul proceselor.

● Noul ministru, Florin Iordache, şi-a asumat deja câteva obiective: adoptarea unor legi pentru răspunderea magistraților; punerea procurorilor în subordinea ministrului de Justiție şi reevaluarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, după consultarea magistraților, a CSM-ului și a mediului academic.