Liberalii par să aibă o predispoziție aparte pentru bătălii interne, lucru care nu face decât să dezbine PNL și să creeze imaginea unui partid aflat într-o criză profundă de lideri.
Bătălia internă pentru șefia PNL i-a făcut pe aceștia să treacă cu vederea faptul că sunt în Opoziție și că principala lor îndeletnicire ar trebui să fie taxarea derapajelor puterii în Parlament.Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, ieri, că o comisie formată din parlamentarii liberali din comisiile juridice va elabora un proiect de lege pentru transpunerea deciziilor CCR în Codul Penal şi cel de procedură penală. Cu toate acestea, atât surse liberale, cât și din alte partide din opoziție, au precizat, pentru EVZ, că afirmațiile sunt doar declarații politice.
Orban versus Motreanu
Cei doi favoriți în cursa pentru șefia PNL sunt Ludovic Orban și prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu. Orban este dorit și susținut atât de liberalii care n-au mai prins fotolii de parlamentari, cât și de actuali aleși. Strategia lui Ludovic Orban este reîntoarcerea la valorile liberale, la integritate, corectitudine, un dialog clar, onest cu cetățenii și o definire ideologică prin care PNL să-și recapete anvergura din vremea Brătienilor. Planul său are foarte multă trecere în interiorul PNL, el fiind deja susținut de cel puțin 30 de organizații județene.
Tot mai mult teren câștigă și prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, căruia tot mai mulți colegi îi insuflă ideea unei candidaturi. El ar fi dispus să accepte o candidatură numai după i se soluționează situația în justiție. Ezitarea sa nu este neîntemeiată, surse din anturajul acestuia spunând, pentru EVZ, că nu se grăbește să facă pasul, mai ales că „are termen în instanță săptămâna asta”. Motreanu a fost trimis în judecată de DNA, în 2015, fiind acuzat de luare de mită.
PNL, fără omul 2 în partid
Surse liberale au spus, pentru EVZ, că nu știu încă cine îi va lua locul lui Marian Petrache în funcția de secretar general interimar, după ce zilele acestea el a fost acuzat de DNA de luare de mită și șantaj. „Vom avea o informală miercuri și vom dezbate problema. Trebuie să găsim pe cineva care să mobilizeze partidul la referendumul lui Iohannis și care să organizeze alegerile interne”, au explicat sursele. Cu toată aprecierea de care se bucură, Motreanu nu este o opțiune. „Ar însemna să înlocuim un om trimis în judecată cu un altul al cărui dosar se judecă în instanță. Cum ar da ca PNL să-l numească pe Dragnea condamnat și noi să avem un secretar cu probleme în justiție?”, a spus un parlamentar PNL, pentru EVZ.
Solicitarea lui Dacian Cioloș a șefiei PNL a creat un val general de nemulțumire în partid, inclusiv în rândul celor care susțineau intrarea sa în partid. Liberalii nu-l mai doresc deloc pe fostul premier. „Cioloș s-a trezit cu 3 luni și ceva înainte de Congres să ceară șefia PNL? M-am săturat de lipsa lui de angajament față de PNL. Nu are nicio șansă să preia partidul”, a explicat un parlamentar liberal, pentru EVZ.