În urmă cu zece ani, tânărul Andy Williams, care abia împlinise 15 ani, a luat pistolul tatălui său, şi-a pus în buzunar 40 de gloanţe şi a plecat spre şcoală. Odată ajuns acolo, a împuşcat mortal doi colegi şi a rănit alte 13 persoane, dintre care 11 elevi.
În ancheta care a urmat după tragedia din statul american California, s-a aflat că Williams se lăudase unor prieteni că va recurge la acest gest. El a povestit poliţiştilor că "se săturase să fie hărţuit", relatează "The Guardian".
Adolescentul i-a ucis pe cei despre care spunea că l-au hărţuit în toaleta şcolii. Victimele atacului său au fost Bryan Zuckor (de 14 ani) şi Randy Gordon, (de 17 ani). În atac a mai rănit însă, doi profesori şi 11 colegi.
Andy Williams se află acum la închisoare. A împlinit 25 de ani, iar pentru a fi eliberat condiţionat trebuie să aştepte până în anul 2052. Şi, nici atunci, nu se ştie dacă magistraţii vor da curs cererii sale. Regretă gestul său care a condus la moartea a doi oameni şi la rănirea altor 13.
Jeff, tatăl lui Andy Williams locuieşte în Arizona şi este angajat ca tehnician la un laborator de cercetare. El speră ca avocaţii fiului său să facă apel la această sentinţă şi să obţină eliberarea lui Andy mai repede.
Jeff William povesteşte că a divorţat de mama lui Andy atunci când copilul avea patru ani. Andy a rămas în grija tatălui, iar fratele său a plecat cu mama într-un alt stat.
Despărţirea părinţilor şi lipsa fratelui l-au afectat. Singurul contact cu mama lui era de Crăciun, când mergea în vizită pentru două săptămâni. În restul anului, conversaţiile telefonice cu mama sau cu fratele său erau foarte rare.
"Când era mic avea mulţi prieteni şi visa să fie pilot de elicoper", povesteşte Jeff Williams despre ambiţiile fiului său care, însă, s-au spulberat într-o zi de luni, 5 martie 2001.
Tatăl lui Andy: "Mama lui consideră că eu sunt vinovat"
"Duminică am mers împreună să vedem un apartament pe care mă gândeam să-l cumpăr. Era calm, zâmbea şi şi-a ales camera. Luni dimineaţă eram la serviciu când şeful mi-a spusă că ar fi mai bine să mă duc la liceul unde învăţa fiul meu. Cineva a tras mai multe focuri de armă. Am ajuns acolo în jurul ore 10.30. Erau poliţişti, ambulanţe, părinţi şi elevi. Zona era survolată de elicoptere.
Timp de două ore l-am căutat pe Andy sau pe colegi de-ai lui, pe care-i cunoşteam. La momentul respectiv nu ştiam că doi copii muriseră. Ştiam doar că erau răniţi şi mă rugam ca Andy să nu se afle printre ei. Între timp mai sunam şi acasă, sperând ca Andy să fi chiulit în ziua respectivă. În jurul orei 12.30 am găsit două colege ale fiului meu. M-am dus imediat la ele şi atunci am aflat. «Andy a tras!» Am simţit că mă prăbuşesc. M-am dus la primul ofiţer de poliţie, am spus că sunt Jeff William şi cred că fiul meu este cel care a tras.
Apoi a urmat un interogatoriu de 4-5 ore. Am cerut permisiunea poliţiştilor să o sun pe mama lui Andy, să-i spun că fiul ei nu este rănit. Acasă nu am putut să mă duc, pentru că se făceau percheziţii. În cele din urmă am plecat de la secţia de poliţie şi în maşină am aflat de la radio că 13 persoane au fost rănite şi alte două au murit. Nu îmi venea să cred că fiul meu era responsabil de această tragedie. Atunci nu ştiam că Andy luase pistolul meu. Nici nu ştiu de unde a făcut rost de gloanţe.
Andi nu a avut parte de un proces. Şi, chiar dacă avea numai 15 ani, a fost judecat ca un adult. Nu am mers la proces pentru că judecătorul a spus că pentru fapta sa risca 450 de ani de închisoare. Aşa că a pledat vinovat. Are dreptul la eliberare condiţionată abia în anul 2052.
Mama lui consideră că eu sunt vinovat pentru cele întâmplate. Îl vizitează la închisoare de două ori pe an. Între timp, şi-a luat şi diploma de absolvire. Merg la el în fiecare lună. Nu am încetat să-l iubesc. Este fiul meu. A făcut o greşeală teribilă pentru care va plăti pentru restul vieţii", a mai spus tatăl lui Andy într-un reportaj special realizat de publicaţia "The Guardian".
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vurdZm79r08" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>