Ce înseamnă misiunea pe care Rusia şi-a asumat-o în Orientul Mijlociu?

Ce înseamnă misiunea pe care Rusia şi-a asumat-o în Orientul Mijlociu?

Rusia doreşte să aibă un cuvânt de spus în Orientul Mijlociu, Balcani şi Europa, să-şi extindă influenţa în aceste spaţii geografice. Atunci când privim relaţiile Rusiei cu lumea exterioară se evidenţiază două puncte. Primul punct, starea Rusiei redevenită superputere, iar al doilea punct, strategia Rusiei de a-şi extinde influenţa în Balcani, Europa de Est şi Orientul Mijlociu, dar în primul rând asupra spaţiului fostei URSS.  În această situaţie, prioritatea Rusiei sub conducerea lui Putin este limitarea spaţiului de influenţă a NATO şi Uniunii Europene.

Exemplul Georgiei

Intervenţia  în Georgia, în anul 2008, a fost acceptată ca fiind semnalul trecerii Rusiei la strategia de extindere. În urma acestei operaţiuni a împiedicat, pe de-o parte, aderarea Georgiei la NATO, iar pe de altă parte, a impulsionat Osetia de Sud şi Abhazia, autonome, să-şi obţină independenţa. În aceste spaţii geografice au fost proclamate structuri statale recunoscute numai de Rusia, au fost încheiate acorduri militare şi de securitate, au fost înfiinţate baze militare. În zilele noastre frontierele regiunilor autonome Osetia de Sud şi Abhazia sunt apărate de militari ruşi.

Din Crimeea în Europa de Est

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua etapă a extinderii Rusiei a început cu intervenţia în Ucraina , în anul 2013. În urma manifestaţiilor izbucnite în Ucraina din cauza neîndeplinirii prevederilor acordului încheiat cu Uniunea Europeană de către regimul Ianukovici, Rusia a desfăşurat militari în Crimeea de la baza militară din Sevastopol şi prin strâmtoarea Kerci. Pe de altă parte, a instigat la revoltă împotriva conducerii centrale a minorităţii ruse, aflată în estul râului Nipru. În concluzie, în regiunile Doneţk şi Luhansk au fost înfiinţate Republici Populare recunoscute doar de Rusia. După ocuparea Crimeei în martie 2014, în urma unui aşa-zis referendum, Crimeea a fost anexată de Rusia. În zilele noastre, Doneţk şi Luhansk sunt efectiv rupte de Ucraina.