Ce înseamnă gestul lui Boris Johnson. Semnificația scrisorii nesemnate

Ce înseamnă gestul lui Boris Johnson. Semnificația scrisorii nesemnate

Boris Johnson a trimis o solicitare către UE pentru o întârziere a Brexit-ului. Dar ce este şi mai interesant, că premierul britanic nu a semnat scrisoarea.

Cererea a fost însoțită de o a doua scrisoare dar, de data acesta, a fost semnată de Johnson unde spune că o întârziere ar fi o greșeală. Premierul a fost obligat prin lege să ceară UE prelungirea termenului limită până la 31 octombrie, după ce a pierdut un vot în Camera Comunelor.

Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a replicat că a primit cererea de extindere și că va consulta liderii UE „cu privire la deciziile lor”. Deputații din opoziție i-au avertizat premierului că, dacă încearcă să eludeze instrucțiunile Parlamentului de a solicita o întârziere, atunci se poate trezi în instanțele de judecată.

Johnson a promis să promoveze legislația pentru a pune în aplicare acordul său săptămâna viitoare, însă Labour spune că va încerca să o modifice - pentru a adăuga măsuri suplimentare pe probleme precum drepturile lucrătorilor și protecția mediului. Cancelarul Shadow, John McDonnell, a declarat pentru Sky News, premierul ar putea „umple instanțele”, trimițând o a doua scrisoare către UE care a „contrazis-o” pe prima.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a spus anterior că „mai degrabă mort în șanț” decât să ceară UE să amâne Brexit-ul. Însă, câteva ore după ce a pierdut un vot în ședința istorică de sâmbătă în Camera Comunelor, premierul a ordonat unui senior diplomat să trimită o fotocopie nesemnată a cererii de întârziere.

Cele două scrisori au fost transmise de Sir Tim Barrow, ambasadorul Marii Britanii la Bruxelles. Documentele sunt însoțite și de o notă a ambasadorului, în care acesta a explicat că prima scrisoare se conformează legii, așa cum a fost decisă de Parlament. A doua scrisoare, având de data aceasta semnătura lui Boris Johnson, reprezintă punctul de vedere al acestuia.

Oricum ar fi, Boris Johnson refuză ca Brexitul să fie amânat după 31 octombrie

Potrivit BBC, gestul lui Boris Johnson de a trimite, de fapt, trei documente la Bruxelles va da naştere la controverse și este posibil să se recurgă la justiție, mai exact la Curtea Supremă, pentru a vedea dacă nu cumva demersul său încalcă legea. Înainte de a trimite documentele, Boris Johnson i-a sunat pe liderii europeni, inclusiv pe Donald Tusk, pentru a insista asupra faptului că scrisoarea de solicitare a amânării Brexitului este „scrisoarea Parlamentului”, și NU a sa, notează BBC.

Grupul de coordonare Brexit al Parlamentului UE va discuta luni rezultatul ultimului vot din Marea Britanie, a declarat Guy Verhofstadt, coordonatorul Brexit. El a scris pe Twitter: "Orice s-ar întâmpla, acţiunile din afara Parlamentului arată cât de importantă este relația viitoare dintre UE și Marea Britanie". Jacob Rees-Mogg, liderul comunelor, a declarat că guvernul intenționează să organizeze un vot semnificativ luni - deși nu este clar dacă John Bercow îl va permite.