Ieri, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, am fost în centru, la „Odeon”, pentru a ține pasul cu noile tendințe în artă. Gazde și ghizi ne-au fost chiar actorii, în frunte cu Rodica Mandache și Pavel Bartoș.
A plouat ieri, în capitală, așa că, atunci când a fost rabatat acoperișul Teatrului Odeon, acțiune menită să evidențieze și să evoce avantajele tehnologiei de demult, n-am căscat gura mai mult de câteva secunde.
Eram, sincer să fiu, acaparat de un obiect care-mi fremăta în poală: căști neuronale, adică o dovadă palpabilă a tehnologiei de astăzi. Dar ce sunt căștile neuronale? Și la ce servesc? „Prin intermediul căștilor neuronale și a instalației interactive prezente prin „Laboratorul de imaginar” spectatorii vor avea șansa de a experimenta ce se întâmplă în mintea lor atunci când vizionează un spectacol”. Bang! Exact așa sună explicația inginerilor care au inventat această bijuterie. Cu alte cuvinte, vii, asiști la o piesă de teatru și, în același timp, dacă nu ești sigur că știi tot ce-ți trece prin cap, îți pui căștile astea și afli.
Explicații de la Pavel Bartoș
Mă rog, încă nedumerit de chestia cu digitalizarea teatrului, l-am abordat pe Pavel Bartoș, actor la „Odeon” și la „Românii au talent”, pentru eventuale lămuriri și nuanțări: „Ne aliniem secolului XXI, intrăm și noi în era tehnologiei. Uite, dacă vrei, poți proba costumul lui Richard al III-lea. Nu trebuie decât să te oprești în fața lui și gata, l-ai îmbrăcat!”, se amuză Pavel, aruncând, totodată, zâmbete largi în toate direcțiile. Are dreptate.
O aplicație jucăușă te transformă în Richard al III-lea doar așezându-te în dreptul unei proiecții pe un perete. De apreciat efortul echipei Odeon, care pe tot parcursul zilei de ieri, în tururi organizate, gratis, au primit și au oferit explicații sutelor de pasionați ai teatrului care le-au călcat pragul. Până la urmă, ieri, la Odeon, s-a predat o lecție binevenită despre istoria unei instituții-emblemă a României.