Deficitul va atinge 3,2% din PIB în 2019, după „cadourile” făcute „vestelor galbene”, a anunțat premierul Edouard Philippe.
Pentru a atenua consecinţele pentru finanţele publice ale măsurilor luate în vederea calmării protestelor, guvernul francez a decis să scadă doar impozitele pentru societăţile cu o cifră de afaceri mai mică de 250 de milioane de euro de anul viitor. Pentru celelalte companii, măsura va fi amânată cu un an, a declarat prim-ministrul pentru cotidianul economic Les Echos, scrie Agerpres.
„Obiectivul nostru este de a ne respecta la maxim angajamentele, ne asumăm o lejeră creştere a deficitului din cauza accelerării scăderii impozitele”, a spus şeful guvernului.
„Dar suntem atenţi la conturile publice şi vom lua o serie de măsuri, asupra companiilor şi a cheltuielilor, de ordinul a 4 miliarde de euro. Asta ar trebui să ne permită să limităm deficitul la circa 3,2% pentru 2019”, a adăugat el.
Pragul de deficit de 3% din PIB este considerat sacrosanct de Uniunea Europeană și Bruxelles-ul veghează necruțător ca el să nu fie depășit. Italia, cel mai recent, dar și România, au fost ținta tunetelor Comisiei Europene pe această temă. Iată însă că ceea ce este permis lui Jupiter (porecla lui Macron) nu este permis boilor.
Potrivit lui Philippe, măsurile anunţate de preşedinte vor costa în jur de 10 miliarde de euro”. Deficitul anunţat anterior pentru 2019 era de 2,8%.
Aceste măsuri vor constrânge guvernul să controleze cheltuielile, a precizat Edouard Philippe. „În cadrul execuţiei bugetare pe 2019, ar trebui să realizăm economii de unul până la 1,5 miliarde de euro„, a declarat el, promiţând că coopereze în acest sens „cu Parlamentul”.
El a confirmat şi faptul că guvernul intenţionează de anul viitor să introducă o taxă pe „GAFA”, giganţii economiei digitale (Google, Apple, Facebook, Amazon), care ar urma să permită „generarea unor încasări de 500 de milioane de euro”.
Miercuri, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici a declarat, referitor la probabila depăşire în 2019 de către Franţa a limitei de deficit de 3% din PIB prevăzută de regulile europene, că este „de preferat”, ca aceasta să fie „limitată, temporară şi excepţională”.
În ceea ce priveşte scăderea ratei de impozitare a societăţilor, Edouard Philippe a reamintit că „ne-am luat angajamentul unei diminuări progresive a ratei de impozitare asupra societăţilor pentru a atinge nivelul de 25% în 2022” şi că în 2019, „impozitul ar urma să scadă de la 33% la 31%”.
„Această scădere nu va privi în cele din urmă decât firmele cu mai puţin de 250 de milioane de euro cifră de afaceri. Măsura a fost amânată cu an pentru ceilalţi”, a precizat el.
„Cerem deci un efort celor mai mari companii pentru a ne permite să obţinem încasări suplimentare de ordinul a 1,8 miliarde de euro”, a adăugat el.
Ministrul economiei Bruno Le Maire a vorbit încă de săptămâna trecută despre această măsură, spre nemulţumirea organizaţii patronale, care estimează că reducerile de cotizaţii sociale şi de impozite sunt necesare pentru competitivitatea companiilor franceze.
Preşedintele Medef, Geoffroy Roux de Bézieux, a acuzat pe 7 decembrie că Franţa este ţara din OCDE unde ponderea impunerilor fiscale a fost cea mai importantă în 2017, reprezentând 46,2% din PIB.