Ce i-a venit PREMIERULUI să-i acuze pe JURNALIȘTI că sunt prostituate?
- Simona Stupar
- 28 noiembrie 2016, 17:10
Comentariile premierului slovac, Robert Fico, referitoare la „unii jurnaliști” care sunt „prostituate infecte anti-slovace” a provocat consternare în mass-media internațională, dar reporterii locali au fost mai puțin șocați, scrie EUObserver.
Robert Fico i-a numit pe jurnaliști „curve” pentru prima oară în 2008 și proferează adeseori insulte la adresa lor, amintește EUObserver.
Fico este presat, de mai multe luni, de presă și partidele de opoziție, din cauza unor acuzații de corupție, care îl leagă pe ministrul de Interne din guvernul său de un om de afaceri important.
Dar motivul celei mai recente izbucniri a premierului a fost o întrebare primită în timpul unei conferințe de presă, miercurea trecută, legată de corupția care ar fi afectat mandatul de președinte al Consiliului UE, deținut de Slovacia pe o perioadă de șase luni.
Transparency International Slovacia a susținut că prezentarea logo-ului președinției UE și concertul de deschidere de la Bratislava au fost afectate de fraudă.
O fostă angajată a Ministerului slovac de Externe, Zuzana Hlavkova, a declarat că cele două evenimente au fost de câteva ori mai scumpe decât se planificase inițial și au fost organizate de agenții apropiate partidului de guvernământ al lui Fico, Social-Democrat (Smer-SD).
Ea a mai spus că a Fico a trimis un specialist extern pe probleme de media la Ministerul de Externe, ceea ce a crescut costurile foarte mult.
( Zuzana Hlavkova și colegul ei, care-i susține afirnmațiile. Sursa foto: hnonline.sk)
Transparency International a cerut toate informațiile relevante pe acest caz și a susținut că nu a primit încă dovezi privind costurile evenimentelor și procedurile de achiziții publice legate de acestea. Dar Ministerul de Externe a susținut că nicio lege nu a fost încălcată, că toate documentele necesare sunt publicate, dar nu este de competența unui angajat oarecare să aibă acces la operațiunile financiare.
Hlavkova a afirmat că s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Miroslav Lajcak, în martie, la două săptămâni după ce a demisionat. „El a spus că îmi înțelege idealurile, dar că inima trebuie să meargă pe calea rațiunii”, a spus ea, adăugând că ministrul i-ar fi declarat că „din păcate, în Slovacia trăim într-un sistem în care există diverse carteluri în sectorul IT și alte aranjamente, iar statul nu poate face nimic decât să se adapteze”.
Lajcak a negat însă că ar fi făcut presiuni politice asupra angajaților și că nota de plată finală pentru președinția slovacă a UE va fi sub bugetul aprobat de 70 de milioane de euro, sugerând că dacă vor fi găsite nereguli, el își va da demisia din funcție.
Acuzațiile lui Hlavkova sunt susținute de un alt fost angajat al MAE slovac, care a demisionat din cauza unor practici obscure, femeia fiind susținută de câteva ONG-uri și o petiție a studenților slovaci din străinătate.