Sângele albastru nu e de viță nobilă. Ce persoane îl au și cine provoacă anomalia

Sângele albastru nu e de viță nobilă. Ce persoane îl au și cine provoacă anomalia Sursa foto Dreamstime

Sângele albastru nu este doar un mit. Medicii au declarat că și oamenii de rând îl au și că puțini știu că este extrem de periculos. Aceste persoane riscă să se îmbolnăvească grav.

Sângele albastru există și nu îl au doar regii, reginele și aristocrații. Termenul de sânge albastru este o zicală care datează din Evul Mediu, derivată din spaniolul „sangre azul”. Pe vremuri, bogații evitau soarele și se lăudau cu pielea lor albă.

Nobilii spanioli își afișau în public încheieturile palide pentru a arăta tuturor privilegiul lor de a nu munci. Tenul palid permite să se vadă venele de sub piele, iar culoarea sângelui oare albastră. Cu toate astea, medicii au declarat că sângele albastru este foarte periculos și că nu doar bogații îl au.

Culoarea se datorează hemaglobinei

Culoarea roșie a sângelui se datorează hemoglobinei (o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii), responsabilă cu transportul oxigenului către țesuturile și organele corpului. Persoanele cu nuanțe albastre au în sânge un tip de hemoglobină. Aceasta nu poate transporta bine oxigenul, iar sângele devine albastru.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ce este sângele albastru. Nu doar regii și reginele îl au

Sursa: Arhiva EVZ

Cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine albastru se datorează efectelor secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele. Aceste substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină. Aceasta provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de „metahemoglobinemie dobândită”.

Cât de periculos este sângele albastru

Un hematolog a explicat și care sunt riscurile la care sunt expuși cei cu sânge albastru. Mulți ajung la spital, în stare gravă, fără să știe că au anumite afecțiuni. Dacă prezentați simptome de cianoză sau dacă aveți antecedente familiale de metahemoglobinemie este indicat să consultați un medic. Copiii sub vârsta de șase luni sunt mai predispuși să dezvolte metahemoglobinemie. Ei nu trebuie să consume legume bogate în nitrați naturali (morcovi, sfeclă roșie și spanac). Persoanele care suferă de această boală ereditară trebuie să fie foarte atente la medicamentele pe care le cumpără.

„Ceea ce se întâmplă este că pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%, când în condiții normale acestea sunt sub 2%”, explică hematologul Mariola Abio Calvete, potrivit Corriere della Sera.