Ce este o gaură albă? Şi de ce sunt mai bizare decât găurile negre
- Antonia Hendrik
- 3 februarie 2021, 07:14
Ce este o gaură albă? Şi de ce sunt mai bizare decât găurile negre. O gaură albă este un obiect cosmic bizar, intens luminos și din care materia țâșnește nu absoarbe ca în cazul găurilor negre.
Se presupune că găurile negre sunt puncte în spațiu. Gravitația este atât de intensă încât nici măcar lumina nu poate scăpa atracției lor. Asta însemnând practic că sunt invizibile tehnologiei moderne. Experții consideră că odată ce obiectele cereşti au pătruns în interiorul găurii negre, sunt pierdute pentru totdeauna.
Ce este o gaură albă? Şi de ce sunt mai bizare decât găurile negre
Cercetătorii consideră că găurile albe ar putea fi de fapt găuri negre primordiale. Care au început să elibereze toată materia și informația pe care au captat-o de-a lungul timpului. Asta însemnând că informația nu s-a pierdut pentru totdeauna.
O altă teorie spune că găurilor albe de a fi portaluri ale găurilor negre din alte dimensiuni. Dacă găurile albe sunt exact opusul găurilor negre, această materie și informație trebuie să vină de undeva.
Gaura albă este exact opusul unei găuri negre
Acestea sunt prezise de teoria gravitației a lui Einstein și sunt cel mai adesea menționate în contextul „găurilor de vierme”. În care o gaură neagră acționează ca punct de intrare într-un tunel prin spațiu și timp. Terminând într-o gaură albă în altă parte a Universului.
Dar acest lucru este profund controversat, deoarece teoria lui Einstein prezice existența unei așa-numite singularități în centrul găurilor negre - o stare de gravitație infinită care ar împiedica trecerea oricărui lucru în gaura albă de pe cealaltă parte.
Cu toate acestea, unii teoreticieni cred că o combinație între teoria lui Einstein și teoria cuantică indică un nou mod de a gândi despre găurile albe. În loc să fie „ieșirea” dintr-o gaură de vierme, acestea pot fi o redare cu mișcare lentă a formării găurii negre originale.
Procesul începe atunci când o stea masivă veche se prăbușește sub propria greutate și formează o gaură neagră (vezi diagrama de mai sus).
Dar apoi, efectele cuantice care apar în jurul suprafeței găurii negre opresc prăbușirea în continuare către o singularitate și, în schimb, încep să transforme treptat gaura neagră într-o gaură albă care aruncă din nou materia stelară originală.
Procesul este totuși lent, deci este posibil să așteptăm foarte mult pentru a afla dacă există cu adevărat găuri albe, scrie sciencefocus.