Această organizație sunită s-a angajat încă din anul 2005 în atacuri antiguvernamentale, antiamericane, declarând în același timp război șiiților. “Consiliul Mujahedinilor Suniți”, cum se numea atunci organizația, a proclamat încă din 2006 constituirea unui Stat Islamic în Irak, revendicând șapte provincii din vestul și sud-vestul acestui stat. În anul 2007, asa-zisul Stat Islamic se contopește cu Al-Qaeda din Irak. În anul 2013, organizația va pătrunde în Siria, profitând de războiul civil, și astfel Statul Islamic din Irak a devenit Statul Islamic în Irak și Siria. După marea ofensiva a jihadiștilor în Irak, soldată cu cucerirea orașelor Fallujah și Mossul, dar și cu amenințarea Kircucului, Abu Bakr al-Baghdadi Al-Qurashi se proclamă calif, altfel spus comandant suprem al “dreptcredincioșilor”.

Așa-numitul Stat Islamic al jihadistilor dobandește un fel de guvern cu șapte portofolii, cu o structură destul de ciudată, având în componența sa un responsabil pentru prizonieri, dar și un responsabil pentru recrutări și integrarea acestora, un șef financiar și un comandant militar. Cei mai mulți dintre comandanții militari sunt foști generali sau ofițeri superiori în armata lui Saddam Hussein.

Interesantă este constituirea unui Consiliu de Război format din trei membri: un responsabil pentru aprovizionare, un responsabil pentru martiri și femei, și un responsabil pentru atentate cu dispozitive artizanale.

Atrocitățile acestei organizații teroriste, care controlează teritorii întinse, sunt cu adevărat înfiorătoare. Cifrele vehiculate vorbesc despre: 2014 crucificări, 670 de șiiți asasinați în închisoare la Mossul în 2014, 1700 de prizonieri șiiți asasinați în luna iunie 2014 -fotografia cadavrelor acestora fiind publicată, masacrarea a 40 de turkmeni in ziua de 16 iunie, sau masacrarea a cca 500 de yazidiți în luna august a acestui an – femeile fiind transformate în sclave. Numărul total al atentatelor atribuite acestei organizații în perioada 2004-2014 este de 1452.

Târziu, dar să sperăm că eficient, Statele Unite și aliații săi, țări arabe în acest context, au decis să oprească acest fenomen de o cruzime fără precedent. Nimic nu ar fi fost însă posibil dacă lumea liberă ar fi intervenit mai devreme și ar fi încercat, fie și numai pe cale diplomatică, rezolvarea tensiunilor și mai târziu a războiului civil din Siria.