După ce OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, apar informații despre celelalte firme cu capital austriac din România.
Aproape o treime din cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF sunt prezentate de autorităţi ca înregistrând, spre finalul anului trecut, obligaţii fiscale neachitate către bugetul de stat.
Reamintim că OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022.
"La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligaţii fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligaţii fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor şi citate de Profit.ro.
Potrivit celor mai recente date disponibile, ANAF avea de recuperat, la finalul lunii septembrie, arierate totale (pentru toată economia) de 34,46 miliarde de lei.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are ”sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.
Ministerul Finanţelor a precizat că transpunereai în legislaţia naţionalã a Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împortiva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice ”vizeazã întregul sector energetic şi, în speţã, toate companiile care activeazã în domeniu”.
Șeful ANAF: Toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate ”la sânge”
Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că toate societăţile care se încadrează în OUG 186 vor fi verificate ”la sânge”, iar dacă vor refuza să plătească obligațiile fiscale, vor fi executate silit.
Primele verificări vor viza cifra de afaceri. ”ANAF va verifica la sânge toate societăţile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt stabilite în ordonanţă, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN şi după aceea vom verifica dacă calculul şi cuantumul contribuţiei la solidaritate este corect eclarat şi achitat”, a declarat Heiuş.
Întrebat când vor începe controalele, şeful ANAF a explicat care sunt prevederile legale.
”Exact cum prevede legislaţia fiscală din România. Nu putem să încălcăm o lege pentru nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar data de depunere şi de de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are”, a afirmat Heiuş la Antena 3.
Șeful ANAF a mai subliniat că, dacă OMV va refuza să plătească, va fi executată silit:
”Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită. Dar prima dată vom verifica toate societăţile care au ca obiect de activitate aşa cum este prevăzut în OUG 186, vom verifica dacă codurile CAEN depăşesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum prevede ordonanţa şi după aceea se va verifica modul de constituire, declarare şi achitare a contribuţiei”.