România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor pe care şi-l stabilise până la jumătatea anului 2009, spun oficialii de la la Bruxelles care au prezentat azi raportul Comisiei Europene privind situaţia din ţara noastră şi Bulgaria în materie de afaceri interne şi justiţie.
Integrate cam devreme La trei ani de la integrarea lor europeană, România şi Bulgaria rămân încă în urmă privind lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate, critică un raport publicat astăzi, când ţările din Balcani se află în sala de aşteptare UE, scrie AFP.
Primite în UE, deşi nu erau suficient de pregătite, cele două ţări se confruntă cu mari probleme şi se află sub un sistem de monitorizare şi supraveghere fără precedent în UE.
Un nou raport al Comisiei Europene va fi prezentat în această vară şi, cu siguranţă, nu va fi ultimul, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Ultimele ţări admise în UE, România şi Bulgaria sunt cele mai sărace şi sub continua ameninţare a sancţiunilor europene. Bune şi rele Raportul interimar privind justiţia din România arată că rezultatele obţinute în reforma justiţiei sunt limitate, iar cazurile de mare corupţie la nivel înalt în continuare sunt tergiversate sau soluţionate prin achitări controversate. În domeniul justiţiei, în ultimele şase luni, România nu a putut susţine ritmul alert al reformei aşa cum s-a realizat la mijlocul anului trecut, alegerile prezidenţiale cauzând întârzierea dezbaterilor parlamentare privind Codurile de procedură penală şi civilă, a căror adoptare va fi un pas important în reformă. "Comisia solicită României să confere o importanţă naţională stabilirii unei cooperări strânse şi constructive între diverşii actori politici şi sistemul juridic pentru a sprijini reformele necesare. România trebuie să îşi intensifice, în special, eforturile menite să asigure adoptarea rapidă a proiectelor privind Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi legislaţia de punere în aplicare şi studiile de impact care se impun. Comisia va continua să acorde sprijin României în acest sens şi va prezenta, în vara acestui an, o nouă evaluare aprofundată a progreselor înregistrate", potrivit raportului.
DNA şi ANI, lăudate
Sunt însă şi plusuri. Comisia Europeană a lăudat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate, potrivit ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, care a prezentat concluziile raportului într-o conferinţă de presă. Ministrul a vorbit şi despre necesitatea sprijinirii justiţiei de către toate forţele politice. "În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, raportul apreciază rezultatele înregistrate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind investigarea şi judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, rezultate care sunt în continuare convingătoare, şi observă o consolidare continuă a rezultatelor înregistrate de Agenţia Naţională de Integritate în urmărirea administrativă a incompatibilităţilor, a conflictelor de interese şi a averilor nejustificate", se arată în raportul dat azi publicităţii.
În documentul CE se prezintă şi problemele apărute în sistemul judiciar din ţara noastră din cauza protestelor din justiţie de anul trecut, dar şi deficitul de personal care nu s-a ameliorat de la mijlocul anului trecut, scrie aceeaşi sursă.
Totodată, documentul arată că procedura pentru apeluri, utilizată la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), rămâne greoaie, însă există practici pentru ameliorarea acestei proceduri, care ar putea fi îmbunătăţite în viitor.
ICCJ este lăudată pentru publicarea hotărârilor date, dar şi pentru postarea, trimestrial, a cazuisticii înregistrate, în timp ce CE notează că Jurindex nu a mai fost actualizat din vara anului 2009.
Totodată, raportul interimar al CE arată că de la mijlocul anului 2009 situaţia privind deficitul de personal din sistemul judiciar nu s-a ameliorat, iar protestele din septembrie anul trecut au agravat întârzierile privind rezolvarea multor cazuri, iar numărul de dosare aflate în lucru a crescut. Citiţi raportul integral al Comisiei Europene aici.