Ce credit de nevoi personale să alegi: în lei sau în euro

Ce credit de nevoi personale să alegi: în lei sau în euro

Împrumuturile în moneda naţională s-ar putea ieftini în perioada care urmează, în timp ce neliniştile din zona euro le-ar putea scumpi pe cele în moneda europeană, spun specialiştii.

În prezent, creditele de nevoi personale în lei şi euro au costuri similare, cele mai mici dobânzi anuale efective fiind de circa 13%. De regulă, specialiştii recomandă ca împrumutul să fie realizat în moneda în care debitorul îşi obţine veniturile, pentru a se evita riscul valutar.

Cu toate acestea, diferenţele de dobândă care au existat anii trecuţi între creditele în lei şi cele în moneda europeană au avantajat împrumuturile în euro. În ultimul timp, acest diferenţial a dispărut, aşa încât sfatul specialiştilor este acum mai valabil ca oricând. Iei credit acum sau aştepţi?

Evoluţia viitoare de pe pieţele financiare ar putea aduce în avantaj creditele în lei. Costurile acestora ar putea scădea în viitorul apropiat, în timp ce la euro există mai degrabă perspective de creştere. Dobânda unui credit în euro este compusă din indicatorul interbancar Euribor, la care se adaugă contravaloarea riscului de ţară şi un procent din care trebuie să rezulte câştigul băncii, ultimele două fiind incluse de bănci în marja pe care o aplică peste Euribor.

Tensiunile din zona euro din ultimul timp au condus la majorarea costului riscului de ţară, iar aceste presiuni pe scumpire ar putea continua, ceea ce ar conduce automat la creşterea dobânzilor creditelor noi în euro.

Risc de creştere a dobânzii

"Dacă luăm în calcul riscul de creştere a dobânzii, atunci nu putem spune că împrumuturile în euro sunt mai avantajoase decât cele în lei", a spus Steven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank România.

Radu Gheţea, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor, afirmă că am putea asista însă, în perioada următoare, la o ieftinire a creditelor în lei.

Astfel, banca centrală va impune, în curând, pe piaţă noi reguli privind creditarea persoanelor fizice care, cel puţin în faza de proiect, impun condiţii extrem de restrictive pentru creditele în valută.

În acest context, Radu Gheţea se aşteaptă ca apariţia noilor norme să determine băncile să facă tot mai atractivă oferta de creditare în lei.

În plus, pe fondul scăderii inflaţiei, care luna trecută a atins cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani (inflaţia anuală), tot mai mulţi analişti se aşteaptă să vadă o scădere a dobânzii cheie, ceea ce ar încuraja, de asemenea, creditarea în lei.

Creditarea a început încet, încet să se dezgheţe, în ultimul timp. Astfel, creditele totale acordate firmelor şi populaţiei au crescut în septembrie 2011 cu 2,7% (2,9% în termeni reali) faţă de luna anterioară, până la 221,4 miliarde lei, potrivit băncii centrale. Citiţi şi:

  • La ce curs ne vom plăti ratele în euro până la finele anului
  • Cu cât s-a scumpit rata la bancă

Ne puteți urmări și pe Google News