Ce coronavius? Bucureștenii, cu mic cu mare, au luat cu asalt iarba verde

Ce coronavius? Bucureștenii, cu mic cu mare, au luat cu asalt iarba verde

Deși în România a fost declarată în urmă cu săptămână stare de urgență, în contextul pandemiei de COVID-10, bucureștenii nu au ținut cont de avertizări și au luat cu asalt zonele de picnic. 

Sâmbătă, vremea frumoasă de afară este a părut pentru multi locuitori ai Capitalei mai importantă decât sănătatea. La orele prânzului, în Pădurea Băneasa, bucureștenii, cu mic cu mare, au ieșit la iarbă verde ignorând complet sfaturile autorităților care îi ajută să se protejeze de virusului care în Italia a omorât deja peste 4000 de oameni.

Mai mult, în Herăstrău sunt deschise tonetele de înghețată și alte magazine specifice parcurilor. Acestea pot reprezenta, așa cum susțin specialiștii epidemologi, adevărate surse de infecție cu noul corovirus.

Secretarul de stat Raed Arafat încă din data de 7 martie  interzicerea activităților  cu mai mult de  1.000 de persoane sau jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori. Concret, evenimentele la care participă mai mult de 1.000 de persoane fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, sunt interzise începând de duminică până la 31 martie, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, scrie cancan.ro.

Și primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus închiderea temporară a parcurilor pentru a evita răspândirea COVID-19, după ce mai mulți românii au ieșit în parc și la grătare în plină epidemie de coronavirus.

„Aceasta nu este izolare! Această nu este prevenție! Nu așa va feriți de coronavirusul de tip nou!

Nu așa contribuiți la limitarea răspândirii acestui virus fatal pentru pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu afecțiuni cronice severe : oncologice, cardiologice, renale, diabetice etc.

O scurtă plimbare în cel mai apropiat parc, la distanță socială, de siguranță față ce ceilalți trecători, este de acceptat și de înțeles.

Dar nu grupurile, grătarele, aglomerările de la locurile de joacă sau de lângă mobilierul urban din parcuri. Toată lumea declara că medicii sunt eroi și că trebuie să-i ajutăm. Cum îi sprijinim? Ignorând sfaturile lor?

Intrând în contact cu foarte multă lume despre care nu știm dacă a avut sau nu vreun contact cu o persoană îmbolnăvită de COVID 19?

Oprim activități economice, cu riscuri imense pentru întreagă țară, dar stăm unii lângă alții în parc? Respirând de aproape același aer, posibil contaminat, de către una sau mai multe persoane?

Virusul de tip nou rezistă în aer 30 de minute. Ne putem infectă accidental. Dar măcar să facem tot ceea ce ține de noi, că persoane, pentru protecția noastră, a familiilor noastre, a prietenilor, colegilor, vecinilor noștri.

Pentru orașul nostru. Pentru țară noastră. Repet, această nu este izolare și prevenție. Sunteți de acord să luăm măsuri mai ferme, văzând că sunt mulți cei care încalcă izolarea?

Una ar fi închiderea temporară a parcurilor pentru a evita astfel de situați”, a scris pe pagina sa de Facebook, Gabrielei Firea.

Ne puteți urmări și pe Google News