Ce conține planul de redresare american de 1.900 de miliarde de dolari
- Cristi Dorombach
- 12 martie 2021, 08:15
Majoritatea presei salută o victorie "istorică" pentru Joe Biden, în ciuda opoziției unanime a republicanilor.
Planul de redresare în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, adoptat în cele din urmă, miercuri, de Congresul Statelor Unite, este "cea mai progresistă legislație din istoria americană", a trâmbițat Casa Albă.
"Această lege va avea cel mai mare impact asupra justiției sociale și economice de zeci de ani și a fost adoptată chiar la începutul președinției" lui Joe Biden, se extaziază strategul politic Bob Shrum în coloanele ziarului "Los Angeles Times".
Pentru acest veteran al aparatului democratic, Biden nu va fi în cele din urmă "figura de tranziție" așteptată după anii Trump, ci un președinte fundamental "transformator" .
La rândul său, cotidianul italian "Corriere della Sera" face o paralelă între Biden și un alt președinte american, care nu a fost foarte carismatic, dar a avut un bilanţ social impresionant: Lyndon Johnson. Arhitectul Marii Societăți, notează ziarul din Milano, "în cinci ani a făcut mai multe reforme decât toți succesorii săi în următoarea jumătate de secol".
Pentru "The Guardian", Joe Biden "și-a asumat misiunea de a restabili credința în stat" - grav subminat încă din anii 1960, în special de cel mai înflăcărat gropar al său, Ronald Reagan - cu un plan de relansare care constituie "cea mai mare expansiune a statului-providenţă de decenii".
Măsurile emblematice ale planului - un nou cec de 1.400 de dolari pentru majoritatea americanilor, extinderea indemnizației de șomaj sau zecile de miliarde de dolari alocate vaccinării Covid-19 și școlilor - sunt bine cunoscute. Dar cotidianul britanic subliniază că legea prevede și "cea mai mare investiție din istorie pentru nativii amerindieni" (31 miliarde de dolari) și "cele mai importante dispoziții pentru fermierii negri de o jumătate de secol" (5 miliarde). Un plan demn de "moștenirea lui Roosevelt", scrie el.
Spaniolul "El País" notează că dispozițiile legii "constituie un catalog de priorități politice" ale lui Joe Biden și sunt "afirmația că cheltuielile publice nu sunt neapărat blestemul descris de republicani, ci că pot oferi o soluție la problemele societății și pot deveni un motor al transformării".
"Acesta este doar începutul ruloului compresor progresist", deplânge la rândul său foarte conservatorul "Wall Street Journal", siderat de o lege "inimaginabilă, chiar și în anii Obama". Cotidianul economic este în continuare îngrijorat de faptul că Partidul Democrat "unit în jurul celui mai de stânga program de zeci de ani", în timp ce republicanii sunt "divizați și în plină dezordine intelectuală".
Comportamentul aleşilor republicani aleși, dintre care niciunul - nici în Senat, nici în Camera Reprezentanților - nu a votat pentru plan, este de asemenea comentat pe larg în presă. "S-au opus unui proiect de lege care a primit sprijinul copleșitor al experților economici și al unei mari părţi din baza lor", şi exprimă surprinderea "New York Magazine". "Această strategie ar putea da roade. Dar dacă cineva își va regreta alegerile politice la începutul acestei președinții, probabil că nu este Biden".
Poate că republicanii vor să vadă "economia prăbușindu-se, crezând că acest lucru i-ar putea să îi ajute să câștige" alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, spune comentatorul Dean Obeidallah pe site-ul MSNBC. Sau poate vor "doar să susțină politici favorabile celor mai bogați donatori ?"
"Un lucru este sigur: când milioane de americani au nevoie de ajutorul lor, ei au spus 'nu'. Speranța mea este că în 2022 alegătorii vor răspunde la ele în același mod", a scris el.
Joe Biden și anturajul său intenționează să valorifice această lege și efectele ei și să nu repete greșeala lui Obama, care nu comunicase suficient după propriul său plan de stimulare din timpul crizei din 2009 (787 miliarde de dolari, la vremea respectivă) și nu obţinuse niciun beneficiu electoral din acesta.
Prin urmare, Casa Albă a planificat să îi trimită pe cei mai importanți democrați în cele patru colțuri ale țării pentru a explica americanilor în detaliu legea și beneficiile acesteia. Și Joe Biden însuși va susține prima sa alocuţiune televizată de la preluarea mandatului, joi seară.
Un demers indispensabil, potrivit "Washington Post". "Deși acest plan este foarte popular, timpul va trece și majoritatea alegătorilor va uita ceea ce tocmai s-a întâmplat, chiar dacă beneficiază de el", scrie cotidianul. Prin urmare, democrații vor trebui să le repete americanilor de nenumărate ori ceea ce prevede legea și cum le-a îmbunătățit traiul cotidian". Photo 212791881 © Ekaterina Antonova - Dreamstime.com Traducere: Rador