Ce conține denunțul lui Ovidiu Tender în cazul Alina Bica: „Mi-a condiționat ca banii să fie cash”

Ce conține denunțul lui Ovidiu Tender în cazul Alina Bica: „Mi-a condiționat ca banii să fie cash”

Omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-a adresat iniţial soţului Alinei Bica.

Detaliile despre acest denunț apar motivarea Curții Supreme de arestare mai multor inculțai. Este vorba de Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu care au fost arestaţi, sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica şi nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

Potrivit motivării ICCJ, denunţul formulat la data de 28 ianuarie 2015 de numitul Tender Ovidiu Lucian, acesta "a precizat că a fost nevoit să-l angajeze pe numitul Mihăilescu Ionuţ Florin fost poliţist, în dosarul nr.28726/3/2006 al Tribunalului Bucureşti, în care procuror de caz a fost Bica Alina Mihaela, relaţia dintre fostul poliţist şi aceasta fiind notorie. Astfel, fostul poliţist a fost angajat ca şi consilier de către Tender Ovidiu Lucian, deşi nu avea pregătirea necesară. Astfel, pentru a avea şansa unei susţineri favorabile din partea numitei Bica Alina Mihaela, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti nr.28726/3/2006 i-a oferit numitului Mihăilescu Ionuţ Florin salariu şi avantajele solicitate."

De asemenea denunţătorul a arătat că, pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Făgăraş, l-a solicitarea lui Mihăilescu Ionuţ Florin şi a soţului numitei Bica Alina Mihaela, l-a înstrăinat. Preţul cesiunii impus a fost de 3,2 milioane euro, iar 1 milion euro a fost condiţionat să fie cash, sumă neînregistrată în contabilitate. Tot timpul i s-au solicitat bani, mai exact 1 milion euro valoarea contractului, iar la plecarea numitului Mihăilescu Ionuţ Florin din firmă acesta a sustras documentele de la UPRUC CTR SA. Se arată că sub aspectul celor descrise în denunţ, până în acest moment al cercetărilor a fost audiat un martor, Dan Vasile, aflat în relaţii de prietenie cu familia numitei Bica Alina Mihaela, mai exact cu soţul acesteia. Martorul a  arătat că a cumpărat acţiunile la UPRUC CTR SA, că mai există un intermediar, că îl cunoaşte şi pe Mihăilescu Ionuţ Florentin, iar despre provenienţa banilor cu care susţine că ar fi cumpărat acţiunile (există indicii ale unei spălări de bani, deoarece că i-a fost virată anterior cumpărării acţiunilor, dintr-un cont din Rusia într-un cont al lui Dan Vasile din Austria suma de 3,5 milioane euro  – copie extras, dar până în acest moment al urmăririi penale nu s-au putut administra probe suficiente pentru a lămurii detaliile provenienţei şi natura acestor sume, iar martorul nu a  oferit o altă explicaţie plauzibilă).

Acuzațiile procurorilor

În dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul său Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.