Tabletele recomandate pentru durerea în gât sunt în topul vânzărilor în sezonul rece. Multe dintre ele au însă în compoziție E-uri periculoase pentru sănătate, dar și o cantitate mare de zahăr.
Pastilele care amelioreazî răgușeașa, iritația sau durerea în gât sunt printre cele mai vândute produse în farmacii pe perioada sezonului rece. Mulți români le iau ca pe bomboane, fără să citească cu atenție eticheta. InfoCons a analizat zeci de astfel de tablete și a descoperit că acestea conțin multe E-uri, dar și o cantitate mare de zahăr.
Numărul de substanțe chimice diferă în funcție de produs. Anumite tipuri de astfel de tablete conțin câte unul sau două E-uri, dar au fost descoperite și pastile care au în compoziție nu mai puțin de șase E-uri. Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a următoarelor substanțe sintetice: E953, E570, E334, E104 sau E954. Unele dintre ele sunt periculoase pentru sănătate.
Foarte mult zahăr
Toate pastilele conțin însă și o cantitate mare de zahăr sau îndulcitori. Potrivit sursei citate, cantitatea poate ajunge și la 1,5 grame de zahăr per pastilă, sau 1,1 grame îndulcitori per pastilă. Pe etichete este menționat clar că tabletele conțin zahăr, însă în 70% dintre cazuri nu este trecută și cantitatea.
„Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 25 g/zi. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere şi acest aspect, întrucât este important să nu depăşim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere şi cantităţile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate", explică reprezentanții InfoCons.
Atenție la etichete
Reprezentanții InfoCons îi îndeamnă pe români să nu se trateze după ureche și să citească cu mare atenție etichetele produselor. „Suntem în perioada de viroze şi de gripă. Dar oare gripa şi răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm nişte medicamente care să ne ajute cu adevărat?
Haideţi să citim cu atenţie eticheta şi să înţelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare şi E-uri, la un preţ extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate nu cu un gust atât de bun și nu atât de dulci. Noi am citit pentru voi eticheta şi este simplu şi pentru voi: puteţi scana codul de bare cu aplicaţia gratuită InfoCons şi alegeţi ceea ce doriţi, gestionându-vă banii cu cap", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons, potrivit Agerpres.