Pentru bugetari s-au găsit bani. Creșteri de salarii la stat, încă din august. Ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare

sursa: arhivă EVZ

Ministerul Muncii a publicat miercuri o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aceasta prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 să primească o majorare salarială. Ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare, potrivit anunțului făcut de ministrul finanțelor.

UPDATE:

După ce a făcut publică ordonanța care prevedere creșteri salariale pentru bugetari, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a menționat că aceasta va fi aprobată săptămâna viitoare.

„S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaționale care aveau o diferență de grilă până în 2022 să primească acest 1/4 și în direcția aceasta mergem, cred că ordonanța va fi aprobată săptămâna viitoare”, a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, Adrian Câciu.

El a mai adăugat că sporurile salariale vor rămâne în analiza Guvernului, acestea fiind mai sensibile câteodată, față de salariul de bază „pentru că pot crea prin diferențe între ministere noi inechități”.

Știre inițială

Potrivit noii ordonanțe, toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila Legii salarizării bugetare stabilite pentru 2022 vor primi o majorare salarială cu 25%.

Majorările salariale se vor acorda începând cu salariul din luna august.

„Începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie”, se arată în ordonanța de urgență emisă miercuri.

Ordonanța vine în contextul în care atât pandemia de coronavirus, cât și războiul din Ucraina și-au lăsat amprenta asupra economiei și asupra oamenilor. La fel a fost și impactul dat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale.

Întrebat care este sursa finanțării, având în vedere crizele economice cu care se confruntă atât ţara noastră, dar şi Europa, Marius Budăi, ministrul Muncii a spus că sursa de finanțare este bugetul de stat, cu încadrare în actualele prevederi legale, pentru că au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate.

El a adăugat că sunt surse de finanțare pentru aceste majorări, potrivit Antena 3.

PNL anunță că sunt bani la buget pentru majorările salariale

Membru al PNL, Ionuț Stroe a menționat că există bani pentru majorările bugetare anunțate.

„Veniturile aduse la buget s-au majorat considerabil faţă de anul trecut, în primele 6 luni din 2022, cu 40,3 miliarde de lei aproape cu 23 % mai mult.

Există bani în momentul de faţă pentru că, pe de o parte au crescut veniturile fiscale, inclusiv cele generate de acele asigurări sociale, cu aproximativ 30 de miliarde, cea de-a doua sursă a fost creşterea veniturilor nefiscale cu aproximativ 8 miliarde, în principal pe baza plusului de la suprataxarea sectorului energetic. Şi nu în ultimul rând au crescut veniturile din fonduri europene cu două miliarde. Dacă e să facem un calcul sumar sunt peste 17 % în plus faţă de anul trecut faţă de primele 6 luni din 2021. Deci bani ar fi.”

Ce prevedea varianta inițială a proiectului

Ordonanța publicată miercuri este a doua variantă a proiectului care prevede majorări salariale, după ce o prima variantă fusese publicată la începutul lunii, pe 6 august.

Spre exemplu, se stabilea atunci că personalul implicat în coordonarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/ salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.

De asemenea, se prevedea şi că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică, precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică să beneficieze, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Și funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și din instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora ar fi urmat să beneficieze, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%, potrivit avocatnet.ro.