Ce cafea bea Patriarhul Daniel și Starețul Mănăstirii Putna. Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu, a dezvăluit totul

Sursa foto: Facebook

Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din București, a vorbit despre cafeaua pe care o bea Patriarhul Daniel și alți mitropoliți și episcopi ai țării, iar numele băuturii se potrivește cu funcțiile lor.

Gheorghe Florescu a menționat că până și Starețul Mănăstirii Putna bea acest tip de cafea, deoarece protocolul Mănăstirii prevede acest lucru. Potrivit acestuia, există două tipuri de cafea, anume cafeaua lui Dumnezeu, care este cafeaua arabica, și cafeaua Diavolului, cafeaua robustă.

Ce tip de cafea bea patriarhul Daniel

Patriarhul bea cafea Divin. Nu numai Patriarhul. Starețul Mănăstirii Putna! Acolo, la Putna, a avut loc o întâlnire, o procesiune religioasă, au venit o grămadă de patriarhi, mitropoliți, episcopi, și aceștia au băut cafea. Prin intermediul unui Vicar Patriarhal, m-au contactat și au băut cafea Divin. Protocolul Mănăstirii Putna prevede cafea Divin și Patriarhul bea cafea Divin”.

Într-un alt interviu, Gheorghe Florescu a povestit despre aroma celor două tipuri de cafea. „Cafeaua robustă e de cinci ori mai cofeinizată decât cafeaua arabica. Și nu are niciun fel de aromă, decât tărie. Foarte mare tărie, niciun pic de aromă. De cinci ori tărie! Dintr-o 100 kg de cafea produsă, 70% este cafea arabica, 30% este cafeaua robusta. Deci mai jos, din punctul de vedere al producției. Cafeaua arabica, aici e bomba, doar 10% e selecționată.

Vă dați seama? Din 70% doar 10% e selecționată. Cafeaua care inundă piața e neselecționată, nu e aleasă! Nu au, se face manual. Din această cafea, de 10%, doar 3% e de mare calitate. Are o denumire englezească, dar nu are niciun rost.

Ceea ce bem noi acum e Cafeaua lui Napoleon Bonaparte, Cafeaua Sfânta Elena, făcută pe Insula Sf. Elena, pe coasta Africii, lângă Mozambic, și este cafeaua pe care a plantat-o Napoleon când a ajuns în insulă. Ultima dorință a lui Napoleon a fost să bea o cafea plantată de el. Și asta e cafeaua plantată de el”.

Cafegiul Gheorghe Florescu a spus că a descoperit cafeaua lichidă pentru prima oară când era în liceu, însă pe cea bob cu bob a văzut-o pe când avea doar opt ani, potrivit dcnews.ro.