Ce bugetari câștigă la salariu în 2020. Toate sporurile, primele și indemnizațiile
- Dan Coravu
- 14 ianuarie 2020, 14:00
O serie de creșteri salariale urmează să aibă loc în 2020, potrivit deciziilor fostului și actualului Guvern.
În acest an, conform OUG nr. 114/2018, cadrele din învățământ trebuie să beneficieze de creșteri salariale accelerate.
Sunt vizate astfel următoarele categorii de angajații:
"(...) personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:
a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022", se arată în textul ordonanței.
Cum rămâne cu sporurile, primele și indemnizația pentru hrană
Pe de altă parte, potrivit OUG nr. 1/2020, sporurile angajaților la stat, pentru munca în condiții grele, periculoase sau deosebite sunt „înghețate” la nivelul celor din decembrie 2019. Același lucru e valabil și pentru prime, compensații, indemnizații, conform avocatnet.ro.
Totodată, indemnizația de hrană, acordată bugetarilor, rămâne la valoarea de 346 de lei.
„Deși s-au vehiculat și chiar pus în dezbatere unele modificări în acordarea banilor de vacanță în țară, nimic nu s-a concretizat, așa că a rămas că și în 2020 voucherele de vacanță pentru bugetari se acordă la fel ca în 2019: 1.450 de lei de persoană, sub forma unor vouchere ce se pot folosi numai în unități turistice din interiorul țării”, potrivit avocatnet.ro
Timp liber- recompensa orelor petrecute peste program
Pentru orele petrecute peste programul de lucru, bugetarii nu vor fi plătiți, ci vor fi recompensați cu timp liber. Cu toate acestea, polițiștii și funcționarii publici din administrația penitenciarelor vor primi mai mulți bani, în cazul în care muncesc mai mult decât prevede programul normal.
În cele din urmă, statul poate da premii sportivilor, elevilor, studenților, cercetătorilor sau profesorilor cu rezultate excepționale.