Evenimentul Zilei > Justitie > Ce avere are Victor Furtună, procurorul care a dispus reţinerea Procurorului General, Alexandru Stoianoglo 
Ce avere are Victor Furtună, procurorul care a dispus reţinerea Procurorului General, Alexandru Stoianoglo 

Ce avere are Victor Furtună, procurorul care a dispus reţinerea Procurorului General, Alexandru Stoianoglo 

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție al municipiului Chișinău. Acesta a fost escortat, în seara zilei de marți, 5 octombrie, din sediul Procuraturii Generale, de către mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Victor Furtună, procurorul care a dispus începerea urmării penale şi reţinerea lui Stoianoglo deţine două apartamente (unul în posesia sa, altul fiind în proprietatea soţiei sale, o maşină, model Renault Megane, o motocicletă, model Viper YX200-10, dar şi o indemnizaţie de la CNAS în valoare de peste 100.000 de lei.

Potrivit declarației de avere, Victor Furtună deține un apartament cu o suprafață de 78,8 metri pătraţi, în valoare de peste 26.000 de euro şi un apartament cu o suprafaţă de 78,2 metri pătraţi, în valoare de peste 527.000 de euro, proprietara căruia este soţia acestuia.  De asemenea, Victor Furtună mai indică şi un garaj de aproximativ 83.000 de lei, dar şi alte trei averi imobiliare, în valoare de 24.750 de lei, 12.757 de lei şi 10.000 de lei.

Totodată, Furtună a declarat un automobil Renault Megane, fabricat în 2015 şi cumpărat în acelaşi an cu 84.000 de lei. Motocicleta, model Viper YX200-10, anul fabricaţiei 2011, a fost achiziţionată în 2011 cu 10.000 de lei. Furtună a declarat şi un venit de 10.000 de lei din vânzarea unei maşini, model Renault Megane 3, anul fabricaţiei 2005.

Anul trecut, Victor Furtună a primit de la CNAS o indemnizaţie de 100.657 de lei, iar cea obţinută de membrii familiei este de 78.617 de lei. În 2020, Victor Furtună a încasat pentru funcţia de procuror un salariu de 316.259 de lei, scrie publika.md.

Consiliului Superior al Procurorilor l-au desemnat pe procurorul anticorupţie Victor Furtună să decidă dacă Alexandr Stoianoglo va fi sau nu cercetat penal, lucru care s-a și întâmplat

Ex-președintele Igor Dodon, cel care l-a numit pe Stoianoglo în funcție acum doi ani, a spus că reținerea procurorului general trădează „disperarea” PAS, care ar fi comis o „greșeală politică fatală”.

Igor Dodon: Azi a fost comisă o greșeală politică fatală. Să arestezi un Procuror General, fără temeiuri clare, cu mascați, în grabă, noaptea, din frică față de ceea ce cunoaște el și din neputința de a merge pe căi legale în demiterea lui – toate acestea arată că guvernarea se află în mare disperare. Și a luat pe căi foarte și foarte greșite.
Nimeni nu poate ști exact care vor fi consecințele pe termen lung ale acestui abuz ieșit din comun asupra statului de drept, dar este clar că aceste consecințe vor fi negative pentru cei care au dat undă verde abuzului. Ei vor purta în cele din urmă răspunderea deplină pentru nebunia de astăzi.
Stimați cetățeni, azi ne-am convins cât e de periculos pentru un stat de drept când dictatura se camuflează în democrație și când uzurparea puterii se ascunde după slogane proeuropene. Anume asemenea procese urmărim în ultimele luni și săptămâni, când rând pe rând instituțiile statului sunt capturate politic, mai ceva ca pe timpurile lui Plahotniuc, iar guvernarea efectuează o epurare totală a celor care nu sunt membri PAS sau nu poartă eticheta de „oameni buni”. Le amintesc celor de guvernare că vremurile mereu se schimbă, mai ales așa „vremuri bune” ca acestea, și atunci vor răspunde inevitabil pentru fărădelegile și precedentele periculoase pe care le comit ei azi.
P.S. La emisiunea TV din această seară, care a fost înregistrată la orele 12:00 pentru ca am planificat din timp o deplasare de 2 zile, nu am oferit comentarii la situația de azi, pentru că nimeni nu își închipuia că Președinția și PAS vor comite o asemenea eroare strategică. Dar cu primul prilej (joi-vineri voi fi deja in țara) voi reveni la acest subiect.
Toți politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Și nu doar politicienii, dar și cetățenii, procurorii, judecătorii. Astăzi este începutul sfârșitului pentru acest regim …, a scris fostul preşedinte pe contul său de Facebook.