Ce au păzit autoritățile britanice?

Ce au păzit autoritățile britanice?

Serviciile secrete și poliția britanică au dat trei rateuri în zece săptămâni: atacul terorist de la Londra (Westminster) – 22 martie, atacul de la Manchester – 22 mai și, din nou în capitală, atacul de la London Bridge – 3 iunie. Bilanțul este devastator: 46 de morți și peste 200 de răniți.

Ce au păzit serviciile? În orele de după atacul de sâmbătă seara au apărut informații că cel puțin unul dintre cei trei teroriști se afla în evidențele poliției. O vecină a acestuia, Erica Gasparri, citată de The Guardian, susține că a raportat la poliție, cu doi ani în urmă, despre ideile religioase fundamentaliste ale suspectului, pentru că se temea de o radicalizare a copiilor cu care stătea de vorbă într-un parc din cartier. Deși teroristul fusese descris de alți vecini ca fiind un om liniștit, însurat, cu doi copii, care frecventa cu regularitate două moschei, totuși un fost prieten al acestuia a declarat, pentru BBC, că și el a anunțat poliția, deoarece bărbatul se uita la clipuri jihadiste și vorbea despre ce șanse ar avea un atac terorist după modelul ISIS. Totuși, nici de data aceasta autoritățile nu l-au deranjat. Același atacator a apărut și într-un documentar realizat anul trecut de Channel 4 despre jihadiștii britanici, intitulat „Jihadis Next Door”. Teroristul a fost prins de cameră în timp ce era implicat întro altercație cu poliția, după ce el și alți câțiva tovarăși desfășuraseră un steag negru al ISIS în Regent’s Park din Londra.

Atacatorul a fost reținut de poliție timp de o oră, afirmă crainicul documentarului, apoi a fost eliberat. În același documentar, teroristul apare și la o manifestație islamistă în fața secției de poliție Paddington alături de mai mulți musulmani radicali, inclusiv imamul extremist Abu Haleema. De asemenea, după o percheziție efectuată într-un apartament din Londra, duminică, Daily Mail a reușit să surprindă în imagine o notiță a unui ofițer de poliție în care era scris de mână: „A mai fost interogat anul trecut în legătură cu concepțiile sale islamiste, casa a fost percheziționată, pașaportul i-a fost luat + trebuie să se prezinte regulat la poliție”. Cei trei atacatori de la London Bridge au folosit același modus operandi ca în atentatele de la Manchester și Westminster. Atât Salman Abedi, care a ucis 23 de persoane la concertul Arianei Grande de la Manchester, cât și Khalid Masood, autorul atacului de la Westminster, în care au murit cinci persoane, erau cunoscuți serviciilor de securitate. Dar nu au fost deranjați.

 

Ne puteți urmări și pe Google News