Ce au observat judecătorii în cazul George Copos: “Spre deosebire de marii scriitori, manuscriseleacestuia nu deţin ştersături, rectificări, reformulări”

Ce au observat judecătorii în cazul George Copos: “Spre deosebire de marii scriitori, manuscriseleacestuia  nu deţin ştersături, rectificări, reformulări”

Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat "dovezi temeinice de îndreptare", arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de punere în libertate.

„Într-adevăr în ceea ce privește zilele câștigate ca urmare a muncii prestate, respectiv 52 de zile ca urmare a muncii prestate şi 150 zile ca urmare a lucrărilor ştiinţifice realizate: 1. Tăşnadul Medieval (11.08.2014), 2. Alianţe Matrimoniale în politica Principilor Români (06.10.2014), 3. Franciza vs. Managment în Industria Hoteliera (17.11.2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (02.12.2014), 5. Turismul European Valabil şi Provocările lui (12.01.2015) instanța de control judiciar constată faptul că prima instanță, deși a exprimat rețineri cu privire la efortul intelectual real depus (”instanţa a constatat că spre deosebire de manuscrisele marilor scriitori expuse in muzee, manuscrisele depuse la dosarul cauzei în original de către apărătorii condamnatului nu deţin ştersături, rectificări, reformulării”) și la impulsul ce a guvernat intimatul condamnat în realizarea lucrărilor anterior menționate, le-a avut în vedere în stabilirea numărului de zile executate (efectiv sau câștigate ca urmare a muncii prestate) reținând că intimatul condamnat a executat la data pronunțării soluției 561 de zile. În aceste condiții, acestea reprezintă, în acest moment procesual, un drept câștigat al contestatorului intimat, sigurul ce a promovat prezenta cale de atac în urma căreia nu i se poate agrava situația reținută de prima instanță.”

 

"În ceea ce privește celelalte criterii stabilite de lege în analiza oportunității acordării liberării condiţionate, tribunalul constată că potrivit caracterizării ataşate la dosar, contestatorul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul unității de deţinere. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de patru ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar. Toate aceste aspecte formează instanţei de control judiciar opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul contestatorului condamnat a fost unul exemplar, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar."

 

Instanţa de control judiciar apreciază, faţă de cele arătate anterior, că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional.

George Copos a fost eliberat condiţionat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.

Ne puteți urmări și pe Google News