O mulțime de oameni s-au grăbit să descarce aplicația FaceApp ca să-și vadă propriile chipuri mai tinere sau cum vor arăta la bătrâneţe fără să se gândească la ce riscuri se expun.
De miercuri dimineața au existat preocupări mari privind confidențialitatea aplicației. Presa a dezvăluit că rușii dețin acum toate fotografiile celor care au descărcat aplicaţia și au stocat toate datele personale. Mai mult, Comitetul Național Democrat din SUA a cerut autorităților să învestigheze FaceApp. Compania are sediul în St. Petersburg, Rusia a dezvăluit Charlie Warzel de la New York Times.
Ce face aplicaţia FaceApp
Aplicația transformă fețele oamenilor din fotografii pentru a le face să pară ori mai tinere, ori mai bătrâne. FaceApp a devenit extrem de populară, fiind cea mai descărcată aplicație în ultimele săptămâni atât în magazinul de aplicații pentru iOS, App Store cât și în Google Play. A fost suficient să fie promovată de câteva vedete că a luat amploare devenind un fenomen pe social media.
Cum răspunde acuzaţiilor fondatorul companiei
Faptul că o companie are sediul în Rusia nu înseamnă automat că este un instrument al guvernului rus. "Cele mai multe imagini sunt șterse de pe serverele noastre în termen de 48 de ore de la data încărcării", a declarat compania într-o declarație oferită pentru TechCrunch.
Fondatorul firmei rusești, Yaroslav Goncharov, a declarat că toate datele pe care le colectează sunt procesate cu acordul utilizatorilor, că nu stochează decât o parte dintre fotografiile încarcate de utilizatori în aplicație, iar acestea nu sunt stocate pe servere în Rusia, așa cum s-a vehiculat în presă, ci pe serverele Google și Amazon.
Totul se stochează conform termenilor de utilizare
"Conform termenilor și condițiilor de utilizare a aplicației cedăm acordul de a folosi mereu, irevocabil, fără exclusivitate și fără taxe fotografiile încărcate pentru a le folosi în orice scop". În orice caz, chiar dacă acest lucru ar putea fi îngrozitor trebuie să subliniem totuși că astfel de termeni și condiții sunt impuse de mai toate platformele și serviciile de tehnologie folosite”, titrează CNN
Mai sunt exemple dar, se pare, că oamenii nu au învăţat nimic
Să nu uităm că datele colectate printr-un test de personalitate, aparent nevinovat, pe Facebook care au fost furnizate către Cambridge Analytica, o firmă de date controversată care a lucrat şi pentru campania prezidențială a lui Donald Trump. Sau Amazon care ascultă atunci când vorbești folosind difuzoarele sale inteligente Echo.
Un alt caz celebru de folosirea chipurilor studenţilor fără acord
La începutul acestui an a fost raportat că Universitatea din Colorado folosea fotografiile studenţilor în secret pentru un studiu de recunoaştere facială. Imagini cu mai mult de 1700 de persoane au fost colectate între 2012-2013 fără consimțământul lor. Acele fotografii au intrat într-un set de date folosit pentru formarea algoritmilor de recunoaștere facială. Finanțarea pentru acest set de date a venit de la serviciile de informații americane și militare.
Aşadar, morala acestei povestiri este că nu trebuie să vă îngrijorați prea mult de aplicația ruşilor. Ar trebui să vă faceți griji pentru tot ce este legat de Internet. Trebuie să înţelegeţi că trăim în era Inteligenţei Artificiale şi că suntem supravegheaţi cu acordul nostru involuntar. Ar trebui să vă treziţi şi să vă daţi seama că feţele noastre nu ne mai aparțin nouă... au fost privatizate.