Ce ar fi făcut Carol I astăzi? Cu cine ar fi ținut în acest război?

Regele Carol I sursa: facebook Florin Roștariu

În 1882 cancelarului Otto von Bismarck - “Cancelarul de fier” al Germaniei („der Eiserne Kanzler”) - punea bazele unei înțelegeri politico-militare care va deveni una dintre cele mai faimoase alianțe din întreaga istorie: Tripla Alianță. Tripla Alianță sau Puterile Centrale, cum mai este cunoscută, a fost încheiată între Germania, Austro-Ungaria și Italia și a fost una de ordin defensiv, nicidecum ofensiv.

Ca în orice alianță, fiecare stat își urmărea propriile interese. Germania se asigura de un aliat puternic în cazul unui atac al Franței, dornică să îți ia revanșa pentru umilința de la 1871, iar Austro-Ungaria, stapână asupra a milioane de slavi se asigura în fața unui atac din est a Rusiei. Italia se alătura alianței pentru că Franța își împunea supremația în Africa de Nord și o deposedase de colonia Tunisia în 1881.

România va adera la acest tratat secret în 1883. Fără a intra în mari probleme geopolitice ale vremurilor, România nici nu avea altă soluție. Este de ajuns să privim o hartă a acelor vremuri. După amenințările de ocupare ale Rusiei în preajma independenței, 1878, modul imperialist, abject cu care suntem deposedați de cele 3 județe din Sudul Basarabiei – în ciuda acordurilor semnate cu Rusia – nimeni nu ne ofereau o altă soluție. Cu excepția Mării Negre (e o glumă, evident!) niciun alt vecin nu ne putea oferi vreun sprijin militar în cazul unei agresiuni rusești. Care era mai mult decît previzibilă. Doar acest „bloc german” al Europei putea asigura granițele tânărului stat român (aveam doar 14 ani de la Unirea Principatelor).

În ciuda propagandei comuniste, și cea rezidual rusești, România și omenii săi politici de atunci au prrocedat bine. Acest tratat – cunoscut prin mijloace informative de către Saint Petersburg – a garantat fruntariile țării timp de 33 de ani! De altfel, acordul din 1883 a fost reînnoit în 1902 și 1912!

Ca de multe ori în istorie, acordul care a fost secret a produs multe probleme politice interne. În special Regelui Carol I care toată viața – ulterior și post-mortem de comuniști și ruși – a fost acuzat că i-a vândut pe transilvăneni, fiind un „neamț”. Sau cel mai elegant „vândunt nemților”!

Regele Carol I și-a justificat decizia istorică:„Deoarece primejdiile ce amenință România din partea Rusiei sunt mai serioase decât necazul și durerea pentru răul tratament al românilor din țările ungurești, România caută ocrotire și siguranță în Tripla Alianță”.

Situația de astăzi a minorității românești din Ucraina m-a dus cu gândul la faptele istorice menționate mai sus. Ca patriot declarat mă doare până la măduvă de românii mei de acolo. Dar stabilitatea și siguranța Romîniei este cea mai importantă. Doar alianța cu NATO, sprijinirea Ucrainei ne poate asigura fruntariile. Nu există altă soluție! Nimeni nu vinde pe nimeni!

Uitați propaganda rusă, brusc îngrijorată de soarta românilor din Cernăuți și întreaga Bucovina. Persecuția lor este reală, nu o contestă nimeni. O Ucraină ieșită neînvinsă din acest război va putea fi obligată să respecte drepturile românilor. Dacă Rusia câștigă putem să ne luam adio de la orice speranță. Vor fi persecutați că i-au sprijinit pe ucrainieni, că sunt pro-romîni, va găsi Kremlinul orice motiv!

După umila mea părere situația din 1883 este cam aceiași cu cea de azi. Vine și timpul Basarabiei, a Bucovinei! Unirea chiar e ireversibilă!