Ce a vorbit Zelenski cu liderii europeni

Ce a vorbit Zelenski cu liderii europeniSummit Elveția. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu o serie de lideri europeni pentru a discuta despre viitorul țării sale. Cum, în Statele Unite, Donald Trump se pregătește să-și preia funcția, președintele Zelenski a participat la o reuniune găzduită de șeful NATO pentru o estimare a unui avans în războiul cu Rusia

Convorbiri între zelenski și Rutte

Miercuri, Mark Rutte, șeful NATO, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu alți lideri europeni pentru a discuta despre agravarea situației în război cu Rusia, dar și modalitățile prin care Europa ar putea oferi Kievului un sprijin mai mare.

Reuniunea a survenit într-un moment de nesiguranță pentru Ucraina, având în vedere pledoaria președintelui-ales Donald J. Trump în sprijinul unei stabiliri rapide a tratativelor de pace cu Moscova. Joi, la o reuniune în plen, Zelenski urmează să se adreseze liderilor din Uniunea Europeană. Rutte a susținut că orice negocieri serioase pe tema unui armistițiu sau a vreunui alt aranjament ar trebui să-l convingă pe președintele Rusiei,

Vladimir V. Putin, că i-au mai rămas puține lucruri de câștigat în Ucraina or, după cum a subliniat Rutte, asta ar cere o accelerare a sprijinului occidental față de Kiev.

“Acum, noi trebuie să ne concentrăm atenția asupra unui singurul lucru, respectiv, să ne asigurăm că Ucraina se plasează pe o poziție de forță”, a declarat Rutte, miercuri, el sugerând că ar fi prematur să se precizeze dacă, în orice viitor acord, ar putea fi implicate niște trupe de menținere a păcii.

“Dacă acum începem să discutăm între noi despre formatul eventualului acord, le vom ușura și rușilor situația”.

Întărirea apărării Ucrainei, obiectiv al NATO

Rutte a spus că o prioritate a sa ar fi aceea de a întări apărarea aeriană a Ucrainei și de a livra Ucrainei mai mult armament.

“Acum, trebuie să facem totul ca să ne asigurăm că, atunci când se va pune problema apărării aeriene sau a altor sisteme de armament, noi trebuie să ne asigurăm că putem oferi orice putem”, a mai spus Rutte, el adăugând că cererea lui Zelenski, pe tema a 19 sisteme de apărare antiaeriană în vederea protecției infrastructurii de primă importanță a Ucrainei, va fi discutată.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Giorgia Meloni, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, erau și ei așteptați la reuniunea de miercuri seara. Cu toții se aflau în oraș pentru a participa la o reuniune la vârf cu lideri din Balcanii de Vest și cu ministrul britanic de externe, David Lammy.

Zelenski, întâlnire cu Von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat și ea, miercuri seara, la reședința lui Rutte Anterior, Zelenski se întâlnise cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Date fiind incertitudinile legate de politica SUA de anul viitor, sub conducerea lui Trump, se prea poate ca Rutte să folosească această reuniune ca să asigure o reacție coordonată a membrilor europeni din NATO.

Europenii vor să-l convingă pe Trump că un acord prost pentru Kiev, l-ar face pe președintele american să apară drept un om slab în fața Chinei. Ei vor totodată să-I demonstreze lui Trump că Europa își sporește sprijinul acordat Ucrainei și va continua să facă asta.

Ar putea fi vorba și despre o discuție care, în opinia unui diplomat european care a dorit să își păstreze anonimatul, ar fi “plănuirea unui scenariu” legat de ceea ce ar putea face Europa în sprijinul Ucrainei în eventualitatea oricărui armistițiu, cum ar fi mobilizarea unor forțe de menținere a păcii care să prevină un nou atac rusesc pe viitor.

Victorie Ucraina

Victorie Ucraina / sursa foto: https://www.powervertical.org/

Ce spune UE despre Ucraina acum

Miercuri, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că, cu cât Ucraina se va dovedi mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât mai puternică va fi poziția sa la masa negocierilor.

“Constat că există o voință în privința unor soluții restrânse, dar rapide, dar noi ne aflăm într-o situație în care Rusia nu dorește pacea or, asta este problema”, a spus Kallas.

S-ar putea ca discuțiile de miercuri pe tema Ucrainei să constituie o bază în vederea unor tratative mai largi cu ocazia reuniunii liderilor din UE. programată astăzi.

Ce a obținut, de fapt, Zelenski

Potrivit unui proiect legat de concluziile acestor discuții - consultat și de The New York Times – liderii vor pleda pentru o instruire și echipare rapidă a forțelor ucrainene.

Potrivit aceluiași plan, liderii vor cere totodată și “intensificarea eforturilor vizând sprijinul și modernizarea industriei ucrainene de apărare, precum și adâncirea cooperării cu industria de apărare din UE”.

Miercuri dimineață, liderii UE și cei din Balcanii de Vest s-au întâlnit pentru a discuta despre adâncirea cooperării. Cele șase state din Balcanii de Vest candidează pentru a deveni membre ale Uniunii Europene, dar drumul spre aderare va fi dificil și lent, în parte și din cauza unor criterii greoaie de aderare. Ultima oară când organizația a primit un nou membru a fost în 2013.

(Articol de Jenny Gross și Steven Erlanger, New York Times; Traducerea: Alexandru Danga, Rador Radio România)