Ce a „trădat” de fapt consilierul directorului Roskosmos?

Este vorba de fostul journalist respectat Ivan Safronov, devenit, în luna mai, mâna dreaptă a șefului agenției spațiale ruse, Dmitri Rogozin. Safronov ar putea primi o pedeapsă de 20 de ani cu închisoarea.

Ivan Safronov a fost arestat sub acuzația de „trădare” în favoarea unei țări NATO, caz descris de către foștii săi colegi drept  „răzbunare” pentru articolele sale.

Ivan Safronov a lucrat ca jurnalist specializat în probleme militare și spațiale pentru cotidianeșe ruse Vedomosti și Kommersant și a fost sursa unor articole stânjenitoare pentru armata rusă, în ultimii ani.

După ce a fost împins să demisioneze de la Kommersant, în 2019, în mai 2020 a devenit consilier al directorului Roskosmos, Dmitri Rogozin.

Este suspectat că ar fi „colectat și transmis secrete de stat cu privire la cooperarea militară și tehnică, apărarea și securitatea Rusiei” către „un serviciu de informații al uneia dintre țările NATO”, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de securitate ruse (FSB), citat de agenția publică TASS.

Nu a fost precizat ce fel de serviciu de informații și nici despre ce „țară NATO” este vorba.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în timpul unui briefing de presă că Safronov este suspectat de „transmiterea datelor secrete către serviciile de informații străine”. „Serviciile noastre de contrainformații au o mulțime de sarcini de lucru și le fac foarte eficient”, a adăugat el.

Sectorul spațial rus a fost afectat în ultimii ani de  o serie de eșecuri jenante și de scandaluri de corupție.

În calitate de jurnalist, Ivan Safronov a scris numeroase articole despre armata rusă, raportând accidentul unui submarin secret în Arctica, incendiul pe singurul portavion al Rusiei („Amiral Kuznețov), incidente în timpul unor exerciții militare supravegheate de președintele rus Vladimir Putin și prima prăbușire a aviomnului de luptă rusesc de ultimă generație, Su-57.

Mai mulți jurnaliști și foști jurnaliști și-au exprimat, marți,  susținerea pentru Ivan Safronov,pe social media,  și au estimat că arestarea sa a fost legată de activitatea sa de presă.

Redacția fostului său ziar Kommersant a publicat și un mesaj de susținere, denunțând acuzațiile „absurde” și salutând  pe „unul dintre cei mai buni jurnaliști din țară”, un „mare profesionist” și un „adevărat patriot”.

„Este deosebit de dificil pentru cei acuzați de înaltă trădare să facă obiectul unei anchete corecte și al unui proces transparent”, a spus Kommersant.

„Publicul este obligat să se bazeze doar pe declarațiile serviciilor speciale, a căror activitate ridică din ce în ce mai multe semen de întrebare în fiecare an”, a mai precizat publicația.

De partea sa, Kremlinul, a dat asigurări că arestarea lui Safronov nu „are nicio legătură cu activitatea sa jurnalistică”.

În 2019, Kommersant a șters unul dintre articolele lui Safronov după acuzațiile de scurgere a secretelor de stat. Articolul în cauză s-a concentrat pe intențiile Rusiei de a livra avioane de vânătoare moderne în Egipt. Apoi, a fost deschisă o anchetă pentru „abuzul de libertate a presei”.

Safronov a trebuit să plece de la Kommersant în mai 2019, împreună cu un alt jurnalist, după un articol în care susținea că președintele camerei superioare a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, o figură influentă considerată foarte apropiată de Vladimir Putin, ar putea demisiona din funcție.

Foto: Vladimir Putin și Dmitri Rogozin/kremlin.ru