Un preot italian a primit o amendă mai puțin obișnuită: 2000 de euro pentru că a exagerat cu trasul clopotelor. Nu mai are voie să folosească frânghia decât pentru a anunțat slujba și a-și chema enoriașii la rugăciune.
Don Leonardo Guerri este preot al Bisericii Sfâta Maria din localitatea Coverciano din zona Florenţa. Prelatul se afla în conflict de câţiva ani cu vecinii săi care l-au acuzat că a tras clopotele de 200 de ori pe zi, între orele 08:00 şi 21:00, relatează vineri Il Corriere Fiorentin, citat de Agerpres.
Pasiunea prea mare a preotului pentru clopotele bisericii i-a exasperat pe vecini. Oamenii au încercat să îl convingă cu vorba bună și nu mai tragă atât de mult de frânghia clopotelor, dar preotul nici nu a vrut să audă. După ce discuțiile pe cale amiabilă nu au dus la niciun rezultat, totul s-a transformat într-o dispută juridică. Una deloc simplă, care a implicat avocați de ambele părți și a durat nu mai puțin de patru ani.
Amendă și interdicții
După zeci de proceduri judiciare, petiţii, drumuri în instanță şi multe măsurători audiometrice, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului din Toscana (Arpat) a decis să ia în sfârșit măsuri ca să îl determine pe preot să renunțe la obiceiul său. Autoritățile au decis aplicarea unei amenzi de 2.000 de euro și impunerea unor reguli clare: duhovnicul poate continua să tragă clopotele, dar numai pentru a-i chema pe credincioşi la slujbă şi la rugăciune.
Contactat de AFP, preotul nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii. Nu a dorit să spună dacă va contesta amenda sau dacă va respecta noile reguli.
Problemă mai veche
Confruntat cu un număr mare de dispute legate de trasul clopotelor în mediul rural toscan, cardinalul Giuseppe Betori, arhiepiscopul Florenţei, le-a transmis parohiilor sale în urma cu câţiva ani o directivă menită să limiteze poluarea fonică.
El le-a cerut preoţilor „să evite să pună presiune pe devotamentul creştin” al localnicilor, în condiţiile în care Biserica italiană suferă deja din cauza crizei vocaţiilor preoţeşti, de îmbătrânirea populaţiei în mediul rural şi de nemulţumirea generaţiilor tinere.