Universitatea George Washington a lansat recent prima parte a „Fișierelor ISIS”, o colecție de documente administrative ale organizației teroriste. Actele au fost descoperite în timpul ofensivei irakiene de eliberare a orașului Mosul.
Arhiva ISIS arată că, deși erau implicați într-un război teribil cu puține șanse de izbândă, islamiștii aveau cu totul alte preocupări. Cea mai mare parte a documentelor publicate se referă la proprietăți imobiliare și bani. Numai câteva pagini vorbeau despre ideologie și acțiuni teroriste.
„Documentele departamentelor de Poliție Islamică și Agricultură creionează imaginea unei organizații obsedate de birocrație și instituționalizarea fiecărui detaliu al sistemului său de control”, scriu cercetătorii Haroro J. Ingram și Devorah Margolinde la Universitatea George Washington, care au publicat o lucrare pe baza documentelor publicate.
„Colecția oferă, de asemenea, o perspectivă asupra statului islamic din perspectiva oamenilor, pentru că fiecare fișier detaliază aspecte din viața celor care au trăit sub ocupația ISIS”.Conform celor doi cercetători, cea mai mare parte din cele 15.000 de pagini este legată de agricultură.
ISIS a obținut sune uriașe de bani confiscând terenurile agricole ale minorităților religioase și ale celor care nu le împărtășeau convingerile fundamentaliste. Mulți dintre acești "necredincioși" și "apostați" (cum îi numeau documentele) au fost expulzați sau uciși,iar proprietățile lor au fost închiriate unor fermieri musulmani suniți.
ISIS schimbă țintele: Lumea Arabă este în fierbere
Dedesubturile unei operațiuni anti-tero spectaculoase. Izmenele i-au fost fatale lui Al-Baghdadi
„Principiul de bază după care ne-am condus activitatea este să ne străduim să nu facem rău prin arhivarea Fișierelor ISIS”. Scopul acestei munci, susțin reprezentanții Universității, este să asigure “accesul deschis și nepărtinitor la documente, respectând în același timp preocupările referitoare la protejarea celor numiți și identificați în ele.”
Documentele au fost descoperite de jurnalista româno-americană Rukmini Callimachi, reporter la New York Times, care a participat alături de armata irakiană la ofensiva din 2016 pentru eliberarea orașului Mosul. (Rukmini, care în România purta numele Maria. s-a născut în 1973 și a părăsit țara încă de pe timpul lui Ceaușescu alături de mama și bunica ei, Exoticul prenume Rukmini și l-a luat ca dovadă a apropierii familiei sale de învățăturile teosoafei indiene Rukmini Devi Arundale,)
Callimachi și colegii ei au recuperat aproximativ 15.000 de pagini de documente din arhiva iSIS. New York Times și George Washington University au lucrat împreună pentru a le digitaliza și au predat originalele Ambasadei irakiene la Washington.
Doar 68 de fișiere sunt disponibile în prezent pe site-ul universității, urmând, să fie postate și altele în următoarele luni, scrie Matthew Petti în articolul publicat pe site-ul nationalinterest.org.