Evenimentul Zilei > Politica > Ce a DECLARAT Cezar Preda cu privire la numirea sa la șefia SIE
Ce a DECLARAT Cezar Preda cu privire la numirea sa la șefia SIE

Ce a DECLARAT Cezar Preda cu privire la numirea sa la șefia SIE

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat sâmbătă că nu a existat nicio discuţie cu privire la numirea sa la şefia SIE, dar că oricine ar fi onorat să primească această funcție.

"Eu am fost de multe ori pe ştiri şi ministru şi viceprim-ministru. Nu pot să confirm nimic, pentru că nu a avut loc nicio discuţie şi nu aşa se face numirea la SIE. (…) Orice om este onorat, care are expertiză, pentru o asemenea funcţie, dar chestiunile acestea sunt la nivel de şef de stat, la nivel de securitate naţională. Nu sunt eu în măsură să apreciez cum va face dl preşedinte nominalizarea, dar este o onoare pentru oricine", a declarat Preda, la Parlament, citat de Agerpres

În opinia sa, supoziţia că va prelua şefia SIE ar fi pornit, probabil, de la cutuma privind conducerile SIE şi SRI.

"Domnul Dragnea a încălcat într-adevăr (…) Regulamentul de funcţionare a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care spune că câştigătorul ia Comisia SRI, al doilea partid ia Comisia SIE, iar la vicepreşedinţi invers. Domnul Dragnea, justificând faptul că nu a dorit să dea un drept PNL, l-a introdus şi pe domnul preşedinte în această ecuaţie, ceea ce nu a fost corect. (…) În general, lucrurile acestea se tranşează în afara Parlamentului şi este pur şi simplu un raport între preşedinte şi şefii de servicii, iar Parlamentul, dacă respectivul nominalizat are expertiză, îl validează, dacă nu, nu. Nu se face troc. Este prima oară când aud că se face troc cu aşa ceva. Domnul Dragnea trebuie să înţeleagă că lucrurile acestea – cele două numiri – sunt peste înţelegerile şi compromisurile care se fac de obicei şi cred că de aici au plecat aceste chestiuni", a precizat Cezar Preda.

Liberalul a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis decide numirea şefului SIE.

"Eu nu cred că poate fi dus în ecuaţia de membru de partid, domnul preşedinte decide. Poate să fie din interiorul PNL, un om cu expertiză mare, poate să fie din afara PNL", a punctat Preda.

Ieri, EVZ a aflat în exclusivitate că președintele Klaus Iohannis va numi directorul SIE, la schimb cu preluarea de către PSD a conducerilor ambelor comisii parlamentare de control ale SRI și SIE.