Evenimentul Zilei > Politica > Ce a DECIS Guvernul în privinţa producătorilor agricoli din domeniul vegetal
Ce a DECIS Guvernul în privinţa producătorilor agricoli din domeniul vegetal

Ce a DECIS Guvernul în privinţa producătorilor agricoli din domeniul vegetal

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, alocarea a 531,870 milioane lei ca sprijin financiar aferent anului de plată 2016, ajutor de care urmează să beneficieze 681.000 de producători agricoli din domeniul vegetal.

În şedinţa Guvernului de joi s-a stabilit cuantumul şi plafonul ajutorului naţional tranzitoriu ANT1. 

"Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016, după ce Guvernul a stabilit astăzi cuantumul şi plafonul ajutorului naţional tranzitoriu ANT1. Executivul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,870 milioane lei. De acest sprijin financiar vor beneficia circa 681.000 de producători agricoli din domeniul vegetal", informează Guvernul într-un comunicat de presă. 

Beneficiarii plăţilor 

"În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi unităţile de cercetare şi producţie, de învăţământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă", se precizează în acelaşi comunicat. 

Categorii de culturi

Guvernul menţionează şi categoriile de culturi pentru care se acordă sprijinul financiar: cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiţă, soia convenţională, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpşuni, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere şi solarii.

"Aplicarea măsurilor prevăzute în actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să îşi elaboreze propriul plan de afaceri şi program de dezvoltare pe termen scurt, în condiţiile cunoaşterii nivelului sumelor ce urmează să le primească. De asemenea, acordarea acestui ajutor naţional tranzitoriu asigură capital financiar necesar pentru derularea la timp a activităţilor specifice din agricultură. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016", se mai arată în comunicat.

Plăţile directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, menţionează sursa citată.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: