Ce a condus leul la maximul anului față de dolar și euro? Este bucuria pe termen scurt?

Ce a condus leul la maximul anului față de dolar și euro? Este bucuria pe termen scurt?

Leul s-a apreciat puternic astăzi ajungând la cel mai bun curs din acest an față de euro și dolar. Mai precis, Banca Națională a indicat o cotație de 4.5098 lei/euro, în scădere cu 2,22 bani față de nivelul de ieri. În raport cu dolarul, leul s-a apreciat până la 4.1344 lei/dolar, scăderea fiind de 3,79 bani.

Motivul nu este legat de o decizie sau de o evoluție la nivel internațional, ci pur și simplu de o revenire a stării de optimism în rândul investitorilor, a declarat pentru EVZ Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România. 

„Este o apreciere ce se poate observa nu doar la leu ci și la zlot și la alte modene din zonă. Pur și simplu, leul a început anul pe o poziție sub valoarea sa reală, iar acum recuperează. Investitorii au din nou încredere în monedele emergente”, a comentat economistul șef al ING. 

Evoluția din următoarele zile este însă greu de preconizat, a mai spus analistul, piața monetară fiidn extrem de sensibilă la orice decizie sau evoluție anunțată la nivel internațional. În plus, dat fiind volumul mic de tranzacționare de pe piața locală, chiar și un ordin comercial, de exemplu un exportator care schimbă euro pentru a plăti salariații, poate conduce la mișcări importante de curs.  

Temeri pentru trimestrul doi

La nivel internațional sunt așteptate decizii importante atât din partea Fed, sistemul de bănci centrale americane, cât și a Băncii Centrale Europene, care ar putea conduce spre o depreciere ulterioară a leului. Moneda locală se va afla sub presiune de depreciere în acest prim semestru, și din cauza evoluției din China. 

„Din punct de vedere economic, criza din China se va simți în România începând cel mai probabil cu trimestrul 2 2016, însă, anumite sectoare economice vor avea semnale negative începând chiar din lunile acestea. Primul semn vizibil a fost cursul de schimb Eur/Ron care a fost deja afectat vizibil în luna ianuarie”, comentează Radu Ciofu, analist financiar, Admiral Markets UK Ltd. 

Pe termen lung însă, respectiv finalul lui 2017, analiștii locali estimează o apreciere puternică a leului, până la 3,5 lei/dolar și 4,2 lei/euro. 

Ne puteți urmări și pe Google News